Преживуваме секој месец, но како?! Марина и Весна се самохрани мајки, имаат кредити, сметки, трошоци, желби и соништа и полни фрижидери - ова е нивниот рецепт

фото: Зоран Компар

Самохрана мајка која го носи целото семејство на раменици се обидува на разни начини да ги скрои и сошие секој први и триесетти во месецот, за децата да не почувствуваат дека нешто недостасува. По лизгавиот под, тие успеваат сами да ги воспитуваат децата, често на штета на нивните желби. Купување облека, козметички третмани, излегување и патување - на ваквите работи често гледаат како на чист луксуз затоа што приоритет е фрижидерот да биде полн, сметките да бидат платени, ратите да бидат покриени, а децата да се спокојни.

Жена.блиц ги праша Марина Алексовски и Весна Стевановиќ дали на жените кои се и мајки и татковци им остануваат малку пари за понекогаш самите да си удоволат, да купат неколку партали за себе или да заминат на заслужен одмор од сите обврски во животот.

„Се трудам да си удоволам себеси колку што можам“

Марина Алексовски има 33 години и живее во околината на Панчево со својот 13-годишен син Лука. Таа се разведе пред две години и оттогаш сама се грижи за него, но со значителна помош на нејзината мајка. Марина работи како менаџер во компанија, но успеала и да го заврши факултетот бидејќи желба ѝ била да стане просветен работник. Иако е растргната од неколку страни, оваа млада мајка сепак успева да постигне се'.

- Решив да се разведам пред две години и да се вратам во семејниот дом. Тука сум привремено бидејќи чекам да го решам станбеното прашање и да се преселам во нов стан каде би живеела со син ми. Работам многу долго и тоа многу ми значеше бидејќи секогаш имав плата, а кога останав сама со син ми знаев дека можам да си заработам и да си ги дозволам себеси и нему повеќето потребни работи. Сега сум на менаџерска позиција, а со помош на моите можам да го поминам месецот без голем стрес бидејќи знам дека некој ќе ме поддржи - вели Марина, која завршила воздухопловна школа.

Некогаш сите коцки се поклопуваат, за да може подобро и полесно да располага со парите, понекогаш мора да биде многу внимателна затоа што настануваат непредвидени трошоци, но секогаш се труди да се задоволи колку што може во даден момент.

- Она за што секогаш се трудам да издвојам пари кога ги плаќам сите месечни обврски се козметичките третмани. Отсекогаш сум го сакала тоа. Секако, секогаш кога можам да издвојам, се трудам да си купам убаво нешто, а летото секогаш се трудам да има за мене и син ми за летен одмор. Знам дека работам напорно во животот на секое поле и дека заслужувам да си дозволам повремено нешто што го сакам и што ме исполнува.

Марина верува дека само ако е исполнета и задоволна, може да биде најдобра мајка за својот син. А со оглед на тоа дека нејзиниот син е одличен ученик, на училиште зема само петки и спортува, таа вели дека успеала во нејзината замисла. Таа се запишала на факултет пред три години.

- Иако сега имам добра работа, отсекогаш сум сакала да станам просветен работник. Мислам дека вложувањето во себе и образованието е многу важна работа и среќна сум што си го овозможив тоа - вели на крајот Марина.

„Работев и по две-три работи“

Весна Стевановиќ (50) е жена-змеј во вистинска смисла на зборот. Таа отсекогаш била независна. Како што вели, и кога била мала не зависела од родителите, туку од шесто основно училиште гледала да заработува и да си дозволи се'. Таа одамна се разведе, сфаќајќи дека таа е таа која се труди и дава многу повеќе. Таа успеа да ги одгледа двата сина Урош и Лука, кои сега имаат 25, односно 21 година.
По разводот Весна решила својот живот целосно да им го посвети на децата.

- Кога се разведов, поголемиот син беше прво одделение, а помалиот во градинка. Во тоа време немав време за себе. Имав две врски после бракот после кои сфатив дека губам време со некого и дека имам поголеми приоритети од бракот или врската. Приватниот живот го оставив настрана во следните осум години додека не пораснат моите деца, но сега го живеам животот во потполност. Секогаш сум работела по неколку работи, две-три. На тој начин можев да им дозволам на моите деца зимување и летен одмор, да одат на екскурзии и спортување. Не беше лесно, но не се жалам – ја започнува приказната оваа храбра жена, по професија економист.

Весна вели дека е важно кој е подготвен да направи и жртви, па затоа пред неколку години решила целосно да го промени животот, да ја напушти високата позиција што ја имала во една компанија и да замине во непознатите води на Грција, а потоа и во Германија, иако била против заминување и работа во странство.

- Случајно се случи по отказот, во рок од два дена да се спакувам и да заминам во Грција, а подоцна и во Германија. Децата беа големи, а потоа сфатив дека сега за трите месеци што ги поминувам таму заработувам како овде за една година. Важно ми е да не губам време, да им помагам на моите синови, едниот сакаше да оди во Америка, фрижидерот ми е полн и можам да си дозволам на моите деца се што им треба и да им бидам поддршка во соништата и желбите - вели Весна.

Кога станува збор за нејзините желби, таа вели дека со текот на времето се откажала од сите оние типично „женски“ работи, но секогаш сака да си дозволи летен одмор и да оди на море, а облеката најмногу ја купува на распродажба.

- Најмногу го сакам морето и со оглед на тоа што мојот постар син има проблеми со ларингитис, дефинитивно мора да оди на море. Се обидов да го спојам убавото и корисното, а потоа секоја година одевме на одмор и тоа е нешто што ми ја исполнуваше душата. Можев да си ги дозволам и оние ситници што значи животот. Отсекогаш гледав да купам на распродажба затоа што за една работа што се купува по редовна цена, може да се купат три или четири работи на распродажба - раскажува Весна која е многу горда на себе и нејзините синови кои денес се вредни, добри и успешни момци, па знае дека секоја жртва вредела.

извор:zena.blic.rs