Приказна за уморната жена: „Никому на овој свет не му должиш ништо-Само себе си“

Денеска ќе ви ја раскажеме приказната за Уморната жена. Да, тоа беше нејзиното име. Беше уморна, секое утро со мака се будеше и веќе исцрпена го напушташе топлиот кревет.

Не се сеќаваше кога последен пат почувствувала дека телото и е одморено, дека енергијата и е на врвот и дека волјата за живот тлее. Нејзините денови беа исти, таа беше иста. Се до едно време кога нејзината сенка се одвои од неа самата.

Сенката почна да се одвојува од неа, во моментите на нејзината најголема работа на летните горештини, сенката едноставно се откажуваше. Жената ја молела сенката да и се врати бидејќи со сенката си заминува и женската сила. Сенка рекла: „Да, вистина е. Ја штедам твојата енергија, но ти ја потрошив речиси целата своја моќ и никогаш не се потруди да ја надополниш.


Се исцрпе до крај. Размисли добро зошто те оставам“. Жената продолжила да моли, но потоа сфатила дека сенката е во право. Жената навистина се исцрпила целосно. Сенката сепак се сожалила бидејќи и беше придружник со години.

Таа и поставила ултиматум: ќе остане, но само ако жената помине три теста. Жената се согласила. Првиот тест била задача да ги почувствува својот грб, рацете и рамената. Уморната жена сфатила дека ја чувствува само огромната тежина што ја носи со години. Како да носела бескрајно тешки невидливи торби на грбот.

Сенката рекла дека тоа се товарите на другите луѓе, нивните животи, нивните лекции кои таа ги носела низ годините наместо нив. Жената носела товар што не и беше наменет и ѝ беше многу тешко да го признае тоа, но мораше. Ги затвори очите и ги замисли сите чиј товар го превзема на себе.

Таа им ги врати деловите. Следната задача беше жената да научи да каже не. Не беше лесно, но таа успеа. Таа одбила да има бесмислен разговор со својата пријателка. Таа рече не на некои други луѓе. Некои не го прифатија тоа, но тоа е животот. Последниот тест беше клучен за враќање на енергијата.

Жената мораше да научи да се одмора, да си дозволи да се одмори. На тој тест се соочила со својата вина. Чувствувала дека мора да направи сè, но сепак се одморила. Гласовите во нејзината глава се бореа, но на крајот таа победи.


Таа сфати дека има право на одмор, дека има право на себе. Тоа беше пресвртница во животот на една уморна жена. Оттогаш почнала да живее живот. Нејзината енергија се вратила, и се вратија здравјето, убавината, младоста, креативноста и мирот. Уморната жена престана да биде уморна. Драги дами, запомнете ја оваа приказна!


Фото: unsplash

Извор:pozitivnikutak