Промени на повидок: Кралот Чарлс III. сака да се ослободи од братот Ендру и синот Хари како официјални заменици?

Кралот Чарлс III. (73) го средува кралското домаќинство и како монарх на Обединетото Кралство се вели дека планира да го промени законот за тоа кој може да го замени доколку биде спречен.

- Со овој потег, војводата од Јорк, војводата од Сасекс и принцезата Беатрис сите би биле ослободени од должностите како официјални заменици на суверенот, доколку тој е нерасположен - пренесува Page Six.

Според Законот за регентство од 1937 година, сопругата на монархот и четворица возрасни во редот за тронот може да бидат повикани како државни советници за службена работа.

Додека кралицата Елизабета Втора сè уште беше жива, тие улоги ги играа Чарлс, принцот Вилијам (40), принцот Хари (38) и принцот Ендру (62). Нејзиниот сопруг принцот Филип исто така дејствувал како советник пред неговата смрт на 99-годишна возраст во април 2021 година.

Палатата беше под притисок да ги отстрани и принцот Хари и принцот Ендру од нивните улоги, бидејќи тие повеќе не работат во кралското семејство.

- Се верува дека кралот ја разбира недоследноста на триото неработни членови на кралското семејство да можат да влезат на негово место ако е во странство или е спречен - пишува магазинот.

Наводно, Чарлс ќе го промени тој закон штом може и најверојатно ќе ја унапреди својата сестра, принцезата Ана (72) и помладиот брат, принцот Едвард (58) на таа позиција.

Очигледно ретко се случува да бидат поканети државни советници, но тоа се случи и сите промени ќе треба да ги донесат домовите на Парламентот.


Кралот Чарлс III. сака да се ослободи од братот Ендру и синот Хари како официјални заменици