Работи на 5 работни места за да преживее: И тоа не е доволно

Мери Робертс не е имуна на корона кризата како уметник. Но, пандемијата на коронавирус и претстави предизвик каков што досега го нема видено.

Робертс (39) е кореограф и режисер во индустријата за крстарење. Пред пандемијата, таа уживала во напорна кариера работејќи како независен изведувач на повеќе крстаречки линии, режирајќи и кореографирајќи забави и претстави на бродови.

На почетокот на март, сите договори што ги редела за остатокот од годината биле суспендирани еден по еден. На крајот, исчезнале повеќе од 60.000 американски долари од работни места што ги имала обезбедено за остатокот од годината, рече таа.

„Постојано чекав“, рече Робертс. „Постојано мислев дека мојата работа ќе се врати“.

Штета на Американците од пониска и средна класа

Пандемијата на коронавирус влијаеше врз вработувањето на милиони Американци и беше концентрирана во индустриите во кои најмногу влијае овој вирус, како што се  угостителство, ресторани, забава и патувања. И покрај тоа што пандемијата најмногу ги погоди работниците со најниски примања, таа исто така имаше влијание и врз заработувачите со среден приход, особено оние кои изгубиле работа.

 Во август, 44% од работниците со ниски примања трошеле пари од сметка за заштеда или пензија за да плаќаат сметки, а 46% имале проблеми со плаќање на сметките, покажува истражувањето спроведено од истражувачкиот центар Пју.

Во истиот месец, 33% од работниците со среден приход повлекле заштеди или пензија за да плаќаат сметки, а 26% имале проблеми со плаќањето сметки, покажало истражувањето.

Средниот приход се однесува на тричлени семејства со годишен приход помеѓу 39.800 и 119.400 американски долари, според методологијата на Центарот за истражување Пју.

Работи 5 работни места одеднаш

Како независен изведувач, Робертс не можела да поднесе барање за осигурување од невработеност, се додека законот CARES не се донесе во март. Потоа, и требало повеќе од три месеци да го поднесе барањето за бенефиции, а првиот чек го добила дури во јули.

За среќа, таа имала некои заштеди, но, исто така, и го зголемила долгот додека чекала. Во ноември - скоро осум месеци откако првпат се пријавила - Робертс конечно добила 7.500 долари заостанати плаќања од март до јули.

„Благодарна сум, тоа е колку што ќе направев само за месец март“, рече таа. Покрај тоа, Флорида, каде што живее кога не е на крстарење, и дава само 113 американски долари неделно како надоместок за невработеност. А, откри дека ако заработи повеќе од тоа за една недела, таа не ги исполнува условите за какви било бенефиции, вклучително и дополнителните 600 долари неделно утврдени со Законот за грижа.

Од август, Робертс работи на пет работни места и не аплицира за никакво осигурување од невработеност.

Работи како кореограф за локални уметнички групи, работела како наставник по танц за детска театарска програма и во локално студио, менаџер е на објекти во студио за јога каде предава пилатес, исто така е домаќин на виртуелни тривијални игри и само што започнала да вози за Uber.

 Покрај тоа, таа зема повремени работи за чистење канцелариски згради. „Јас сè уште заработувам нешто повеќе од половина од она што очекував да го заработувам месечно“, рече таа. „Тоа е режим на преживување“. 

Робертс сè уште се бори да си ги плати сметките, иако работи толку многу. За да продолжи да ја плаќа хипотеката, таа морала да побара заем. Таа, исто така побарала делумно простување на долгот на една од нејзините кредитни картички, а банката и дозволила по една година да го исплати долгот по пониска каматна стапка.

Годинава, таа собрала 10.000 американски долари во долг на кредитна картичка, плус 8.000 долари долг што претходно го имала. Робертс во новата година се надева и чека индустријата за крстарење повторно да започне со работа.

„Бев успешена и многу возбудена што цветав и докажав дека како танчерка, како кореограф, можам да имам стабилни финансии, но денес едвај преживувам“, рече таа и додаде: „Ова за мене е избор, да потонам или да пливам“.

Во меѓувреме, таа се вклучи и во Националната организација за едукација за танцување, на која служи како член на комитетот за независен сектор. Организацијата неодамна се приклучи на кампањата која повика на федерално олеснување за уметноста, наречена „Стенд фор артс“.

„Направив избор да бидам независен изведувач, направив избор во овој живот за да имам повеќе уметнички задоволувачко постоење“, рече Робертс. „Но, поминувајќи низ ова, дефинитивно се доведувам во прашање какви мрежи за поддршка постојат за мене таму.“


Извор: cnbc.com

Фото: cnbc.com/Getty Images

Можеби ќе ве интересира: