„Разведените жени се како половна роба, а сакаат совршен маж“: Дали Ви е доста од вакво размислување

Не знаев дека емисијата на Сања Маринковиќ сè уште се емитува, што ме растажи на 855 нивоа во обид да биде ток-шоу. Во обид да биде било што. Но, еве, денес дознав дека таа сè уште е во етерот и дека Симонида Милојковиќ, претставена како писателка, изјавила дека разведените жени, вклучувајќи ја неа, а и Сања, се како половна роба, биле користени, оштетени, истрошени, без копчиња тука и таму, а очекувале партнерите да бидат совршени.

„Па, не може да биде тоа така, мили брате! - заклучи Симонида.

Со реакцијата на Сања, ако воопшто можеме да зборуваме за веродостојноста на нејзините реакции, јас не би. Јас дури и не би зборувала за Сања, иако од коментарите гледам дека многумина се занимаваа со неа, желни да и кажат дека е „иритирачка и здодевна“ и дека „Симонида е во право и дека е одлично што ја спушти Сања “, пишува Luftika.rs.

Не, Симонида греши и нејзината споредба е најмалку одвратна.

Затоа ми е интересно што малку луѓе се побунија против споредбата на разведени жени со половни производи. Јас не сум разведена, но не би сакала некој да ме споредува со истрошена стока што е искината тука и таму, без копчиња, ако бев разведена. Да ме гледаат како со недостатоци, како некомплетна за, како да речеме, „сè за 350 денари“.

И дека јас, како разведена и во посебни денови со уште поголем попуст, во почеток закопувам поголеми очекувања во врска со партнерот, бидејќи како што изјави Симонида, „не може така, мили брате“. Него, ако сте разведени (читајте од Симонида, вие сте втора употреба) може да очекувате само некој „човек од втора рака“.

Ајде да замислиме дека сум жена која два месеци по породувањето дознала дека нејзиниот сопруг ја изневерува. Го оставам. Јас сум разведена жена со бебе. Замислете дека сум трпела ќотек со години, крв од носот, крв од аркадата, крв од усните. Конечно собирам сили да го оставам со децата. Јас се разведувам. Ајде да замислиме дека сум омажена и не можам да имам бебе дури и по три години. Ме остава, сака наследник.

Сето ова прави длабоки поделби, но не дотолку некој да ја спореди разведената жена со поволен производ (и воопшто со роба). Половни стоки во овој случај се оние кои се во можност да направат некои од горенаведените работи. Овде недостасува даска во главата, нешто не е како шо треба.

Споредувањето на разведените жени, особено ако се мајки, со производи од продавници за половна употреба е одвратно и тажно, што и да рече „писателот“.

Можеби се преморени, можеби не светат во некои моменти, не секогаш изгледаат како скапа облека со етикета „никогаш не допрена“, но вредат многу повеќе од „сè за 350 денари“. Јас сум воспитана да не зборувам за човечките вредности во бројки.

Разведените жени имаат целосно право (како и слободните, и омажените) да очекуваат партнер кој ќе ги сака без никакви предрасуди, без префрлувања дека таа е „половен производ“ затоа што веќе имала брак и да има дете од тој брак , па тие би било лудо да очекуваат принц на бел коњ.


Извор: diskretno.rs

Фото насловна: Shutterstock

Moжеби ќе ве интересира:

Три клучни работи кои се менуваат кај жената на 40 години