,

„READY-TO-WEAR“ колекција на Zuhair Murad Пролет-Лето 2018

Добивајќи инспирација од нео-класичниот сликар John William Godward и од Maria Callas во делото на Pier Paolo Pasolini „Medea, пролетно - летната колекција на Zuhair Murad талка низ ноќта на времето и бара да го истражи чувството на ривалство што постои кај сите жени. На едната страна, понежна жена во широк фустан со засилени тонови, лесна јакна со перја или Cretan принтови, летни твидови и рамни сандали со детали за целосна слобода на движењето. Двете страни кои го живеат секојдневниот женски живот, се надополнуваат и поздравуваат меѓусебно преку колекциите: движејќи се како црвена нишка, крем и свила во вештачки завеси или споени во референца со античките колонади. Митолошките животни кои се појавуваат низ колекцијата како што е фениксот, додаваат допир на магија на оваа ултра ослободителна колекција.