(РЕЦЕПТ) Гурманско, а посно-ручек со кој ќе ужива цело семејство: Што да јадете за велигденските пости
Кога велиме гурманско, повеќето луѓе веднаш помислуваат на многу месо, но тоа не мора да биде случај. Гурманлакот всушност значи уживање во добра храна, а таа може да биде и посна.
Овој пат ви предлагаме рецепти за посен ручек, во кој несомнено ќе уживате:
Потребни намирници за посниот компир:
-600 гр компири
-30 гр ориз
-1 голем кромид
-сол или сув зачин по желба
-гранули од лук
-бибер, маслиново масло
-300 мл вода
-1 лажица инстант супа од печурки
Совршен посен десерт: Чоколадни топчиња од кикирики и бадеми за љубителите на здрава хранаЗа чорба ви треба:
-1 литар вода
-200 мл варени домати
-30 мл маслиново масло
-1 свежа пиперка
-малку сол и сув зачин
-лист целер и лист од јаглика
-тестенини без јајца
Подготовка:
Излупете ги компирите, па исечете ги на тенки парчиња. Додадете сол, бибер, лук, масло и измешајте сè добро. Подмачкајте го плехот. Исечете ја главата на кромидот во прстени и посолете ја. Наредете половина од компирот во тавата, потоа прстените на кромидот и оризот над нив, а потоа и другиот дел од компирот. Истурете 1 полна лажица супа од печурки во 300 ml вода, промешајте и прелијте со компири. Додајте масло уште малку.
Ако имате некоја риба, ставете ја врз компирите. Покријте малку со алуминиумска фолија, и половина час пред крајот, откријте и печете, додека убаво зарумени. Одличен компир што се јаде без леб.
(РЕЦЕПТ) Посна погача мека како душа: Што да јадете за Велигденските постиЧорбата од домати се подготвува вака:
Истурете го доматот во вода, додадете ја свежата или замрзната пиперка и листот целер. Додадете масло и вријте 5 минути, а потоа додадете тестенини и сол по вкус. Гответе 4-5 минути, а потоа додадете го листот од јаглика и исклучете го шпоретот.
Забелешка:
Ако немате тестенини, изматете 1 лажичка брашно со малку вода и додадете во чорбата.
Рецептот е од Бакина кујна, а истиот може да го погледнете и во видеото:
Foto: Youtube Printscreen/Jelajelena Petrovic