(РЕЦЕПТ) Гурманско, а посно-ручек со кој ќе ужива цело семејство: Што да јадете за велигденските пости

Добивај вести на Viber

Кога велиме гурманско, повеќето луѓе веднаш помислуваат на многу месо, но тоа не мора да биде случај. Гурманлакот всушност значи уживање во добра храна, а таа може да биде и посна.

Овој пат ви предлагаме рецепти за посен ручек, во кој несомнено ќе уживате:

Потребни намирници за посниот компир:

-600 гр компири

-30 гр ориз

-1 голем кромид

-сол или сув зачин по желба

-гранули од лук

-бибер, маслиново масло

-300 мл вода

-1 лажица инстант супа од печурки

Совршен посен десерт: Чоколадни топчиња од кикирики и бадеми за љубителите на здрава храна

За чорба ви треба:

-1 литар вода

-200 мл варени домати

-30 мл маслиново масло

-1 свежа пиперка

-малку сол и сув зачин

-лист целер и лист од јаглика

-тестенини без јајца

Подготовка:

Излупете ги компирите, па исечете ги на тенки парчиња. Додадете сол, бибер, лук, масло и измешајте сè добро. Подмачкајте го плехот. Исечете ја главата на кромидот во прстени и посолете ја. Наредете половина од компирот во тавата, потоа прстените на кромидот и оризот над нив, а потоа и другиот дел од компирот. Истурете 1 полна лажица супа од печурки во 300 ml вода, промешајте и прелијте со компири. Додајте масло уште малку.

Ако имате некоја риба, ставете ја врз компирите. Покријте малку со алуминиумска фолија, и половина час пред крајот, откријте и печете, додека убаво зарумени. Одличен компир што се јаде без леб.

(РЕЦЕПТ) Посна погача мека како душа: Што да јадете за Велигденските пости


Чорбата од домати се подготвува вака:

Истурете го доматот во вода, додадете ја свежата или замрзната пиперка и листот целер. Додадете масло и вријте 5 минути, а потоа додадете тестенини и сол по вкус. Гответе 4-5 минути, а потоа додадете го листот од јаглика и исклучете го шпоретот.

Забелешка:

Ако немате тестенини, изматете 1 лажичка брашно со малку вода и додадете во чорбата.

Рецептот е од Бакина кујна, а истиот може да го погледнете и во видеото:



Foto: Youtube Printscreen/Jelajelena Petrovic