(РЕЦЕПТ) Манастирски пиперки-посен ручек за здрав начин: Што да јадете за Велигденските пости

Продолжуваме да споделуваме со вас предлог рецепти за посен ручек, имајќи предвид дека се Велигденски пости, кои траат 48 дена.

За денес ви предлагаме да направите здрав и вкусен оброк Манастирски пиперки.

Состојќи:

-10 пиперки

-1 кромид

-4 чешниња лук

-200 гр пржен- ослич

-1 лажица ајвар

-200 гр ориз

-1 поголем компир

-2 поголеми домати

-сува пиперка

-малку зачин, сол и црн пипер

-масло

Подготовка:

Осличот посолете го и увалкајте го во пченкарно брашно па пржете го на масло. Во тоа масло испржете ситно исечен кромид и лук и тргнете го од оган. Оризот обарете го .. Во кромидот додајте зачин пипека, бибер, сол, и зачини. Додајте исецкан лист од магдонсо. 

Пиперките исчистете ги од семки и сечете на должина. Со лажичка полнете ги и над нив наредете кругови домати. Остатокот од домати исечете ги и наредете наоколу пиперките. Премачкајте ги пиперките со масло и печете на 220 степени околу 50-60 минути.


Фото: Bakina kuhinja

На здравје

Може да ве интересира:

(РЕЦЕПТ) Топла компир салата со туна: Што да јадете за Велигденските пости(РЕЦЕПТ) Ослич со зеленчук: Што да јадете за Велигденските пости

(РЕЦЕПТ) Плескавици од риба: Што да јадете за Велигденските пости

(РЕЦЕПТ) Ароматичен ѓувеч со зеленчук: Што да јадете за Велигденските пости

(РЕЦЕПТ) Највкусното посно гравче од манастирот Хиландар: Што да јадете за Велигденските пости