(РЕЦЕПТ) Посна лазања со сос од домати и зачини

Добивај вести на Viber

Потребни намирници:

1 пакет  лазања

1 кромид

1 голема конзерва домати

1 чаша доматно пире

2 чешниња лук

босилек, сушени

сол

црн пипер

свеж магдонос

Маслиново масло


Начин на подготовка:

Загрејте го маслиновото масло на средна топлина. Во него испржете го лукот, претходно исечкан на ситни коцки. Додадете го кромидот, кој претходно исто така  исечкан и промешајте неколку минути. Додадете го доматниот сос и доматното пире. Додајте зачини по ваш вкус. Покријте со капак и оставете да врие додека да се згусне.

Се вари вода одделно во длабоко тенџере. За кратко време потопете ја кората од лазања во топлата вода. Исцедете ги и ставете ги настрана. Откако сосот ќе биде подготвен, наредете во тава за печење ред кора, ред сос и така додека не се потрошат производите.

Печете ја лазаната завиткана во фолија во загреана рерна на 200 степени. Пред да ја извадите лазањата, ставете одозгора кашкавал од растително потекло и потпечете ја уште неколку минути, додека да добие убава кора кашкавалот.


Сервирајте и Бон апетит!