(РЕЦЕПТ) Посна сарма со ореви: Што да јадете за Велигденските пости
Сѐ уште траат Велигденските пости а ние продолжуваме да споделуваме со вас посни рецепти и да ви даваме идеја.
За денес ви предлагаме да направите посна сарма со ореви.
Состојки за поснА сарма со ореви:
-поголема глава кисела зелка,
-4 главици кромид,
-1 дл масло,
-чаша ориз,
-чаша сецкани ореви,
- црвен мелен пипер,
-со,
-бибер
Посната сарма со ореви се подготвува на следниов начин:
Одделете ги листовите од зелка и исечете ги стебленцата на листот.
Исчистете го кромидот, исечкајте и пржете на масло, додадете го исчистениот и измиен ориз, пропржете уште малку во масло додека мешате, па зачинете го со мелен црвен пипер, сол и бибер и тргнете го од оган.
Кога масата е изладена, додадете сецкани ореви и добро измешајте. Потоа пополнете ја сармата со овој фил.
Наредете во соодветна тава, истурете вода да ги покисне, покријте и варете на силен оган.
На крајот на готвењето, пренесете ја шерпата со сарма во загреаната рерна и запечете малку.
Повеќе посни рецепти прочитајте тука.Извор: posnajela.rs