Рецепт за пробиотска лимонада кој ги чисти цревата: Користете 3 состојки за да направите еликсир за имунитет, детоксикација и подобро варење

Добивај вести на Viber

Како да направите пробиотска лимонада за чистење на цревата, детоксикација и зајакнување на имунитетот - напиток кој го подобрува имунолошкиот систем и влијае на целокупното здравје!

Лимонадата е освежителен пијалок кој го пиеме за задоволство, но и за здравјето на целото тело. Напитокот кој е полн со витамин Ц и благотворно делува на имунитетот, сега може да донесе уште една здравствена предност - пробиотик. Доколку имате проблем со надуеност, гасови, сакате да ги детоксицирате цревата и да го подобрите варењето, тогаш пробиотската лимонада е вистинскиот еликсир за вас.

Рецепт за пробиотска лимонада

Состојки:

6 чаши вода

1 чаша мед

1 чаша сок од лимон

1/2 чаша свежа сурутка

Загрејте ја водата во тава на тивок оган, одржувајќи ја доволно топла за да се раствори медот (околу 40 степени C). Мешајте го медот постојано додека целосно не се раствори во водата. Исклучете го огнот и извадете ја тавата од шпоретот. Изматете ги сокот од лимон и сурутката во медената вода додека целосно не се соединат.

Истурете ја лимонадата низ тесна инка во шишиња со капак. Затворете ги шишињата и оставете ја лимонадата да отстои на собна температура за состојките да ферментираат, околу четири до седум дена. Можете да го отворите шишето за да проверите дали пијалокот станал потребната карбонизација.

Како состојките на пробиотската лимонада влијаат на здравјето

Медот служи како идеална природна замена за вештачките засладувачи и нуди дополнителни својства за зајакнување на имунитетот. Тој е одличен антиоксиданс, содржи растителни влакна и промовира здрави бактерии во вашите црева. Медот е исто така моќен антимикробен и антибактериски агенс. Свежата сурутка (еден од главните протеини во млекото) е одличен извор на висококвалитетни протеини, бидејќи ги содржи сите есенцијални амино киселини, плус витамини и минерали. И не би било лимонада без лимони, кои се преполни со витамин Ц, се моќни антиоксиданти и се богати со есенцијални хранливи материи. Меѓутоа, она што му дава на овој пијалок неговиот пробиотски ефект е ферментацијата, поради што е важно да се остави да отстои.

Напомена: Пред да го употребите напитокот, консултирајте се со лекар кој има познавања за вашата здравствена состојба.

 Фото:freepik