Роди син, додека се бори со карцином на дојка: Не сакам луѓето да ме сожалуваат

„Изгубив надеж... Кога ќе го слушнете зборот карцином, звучи како да ќe умрете“, рече Касандра Серда за „People“.

Касандра Серда беше бремена само 20 недели кога во февруари се случи незамисливото - лекарите и дијагностицираа рак на дојка. Тоа значеше дека остатокот од нејзината бременост ќе се одвива драстично поинаку отколку што некогаш замислуваше.

„Не можев да верувам. Не сакав да верувам во тоа, негирав“, рече Касандра. „Бев бремена и не мислев дека такво нешто ќе ми се случи. Но, карциномот не дискриминира и беше шокантно“.

27-годишната Касандра од Тексас, тогаш подлегнала на третман за да се бори против болеста, за што лекарите во Хјустон откриле дека се раширила во нејзините лимфни јазли. Серда започнала хемотерапија во април и ќе продолжи сè додека лекарите не увидат напредок во наредните недели.

Касандра Серда помина толку многу во последните неколку месеци, но вели дека е посилна од порано.

"Бев толку исплашена. Се исплашив дека ќе умрам", се сеќава таа, која има и двегодишен син. "Но, драго ми е што ја надминав таа фаза. На почетокот ми беше многу тешко и многу плачев. Немав надеж. Кога ќе го слушнете зборот рак, звучи како да ќе умрете".

Серда ги направила сите третмани за хемотерапија и роди здраво бебе на 17 јуни, околу една недела пред очекуваниот датум. Сега, откако бременоста заврши, таа има уште две недели да се опорави пред да замине за следниот третман.

„Ќе направат уште еден преглед за да видат дали туморот на лимфните јазли се намалил, па ќе видиме“, вели таа. „Се надевам дека кога повторно ќе ме прегледат, мојот тумор ќе е намален и дека првиот круг на хемотерапија функционирал“.

„Затоа што ако не се случи тоа“, додава таа, „Боже, не знам што ќе се случува понатаму“.

Блиска пријателка на Серда, Џени Хернандез, започна GoFundMe за да и помогне да ги покрие сметките додека продолжува нејзиниот третман. 

Додека Серда е отворена во врска со стравот што го претрпе откако доби вест што и го промени животот, таа вели дека не сака никој да чувствува тага и сожалување за неа. Но, ако со споделувањето на нејзината приказна може да помогне да се донесе надеж на некој друг, вели дека вреди да се раскаже.

„Не сакам на луѓето да им бидат жал за мене“, вели таа. "Не, тоа не е поентата. Сакам луѓето да знаат дека, без оглед на тоа дали е мала или голема пречка во животот, не значи дека мора да се сопнете и да кажете:"Знаете што? Јас се откажав. "

„Не, други луѓе се борат со уште потешки работи и успеваат“, продолжува таа. „Тоа е мојата порака и мојата цел“.

извор:people.com