Садгуру: Најважното нешто што ви се случува во моментов е самиот живот

Збогум и љубовни авантури, сакам да живеам!

Збогум пари, сакам да живеам!

Садгуру, духовен мајстор, визионер и поет кој одговара на обични прашања на необичен начин. Неговиот страствен, духовит, логичен и провокативен израз му донесе репутација на меѓународен говорник и награда за посебни заслуги од индиската влада, Падма Вибхашан.

„Најважното нешто што се случува во вашиот живот во моментов е да сте живи. Ништо друго. Не е најважно што скокна вредноста на акциите, или вашата љубовна врска, или ова или она. Ако не разбирате што велам, да претпоставиме дека утре ќе изгубите половина од парите и ќе се чувствувате лошо и умот ќе ви вели - сакам да умрам.

Затворете ги носот и устата две минути и вашето тело ќе рече - Збогум пари, сакам да живеам! Утре завршува вашата љубовна врска и умот вели - сакам да умрам. Но, животот ќе ви рече - Збогум љубовни авантури, сакам да живеам!

Секој пат кога ќе се чувствувате депресивно, само запрашајте се, животот во вас ќе рече - Збогум на сето тоа, сакам да живеам!

„Затоа, сакам да знаете дека најважното нешто што ви се случува во моментов е самиот живот. Не интересни идеи што ги имате, ниту чувства, ниту финансиски или семејни ангажмани. Тоа се модни додатоци на животот, набори. Се фокусирате на толку многу набори што не го забележувате целото здолниште. Ги заборавате основите.

За многу луѓе, животот во овој момент значи работа, новата куќа што ја градат, автомобилот што го купиле, сопруг, деца. Не, животот е тој што ви чука во градите. Не во вашето тело, ниту во вашите емоции, ниту во мислите. Тоа е живот. Затоа што ако ударот во градите запре, ништо околу вас не е значајно, ништо за вас, ни за луѓето околу вас “.

Ако знаевме во секое време дека сме на овој свет само кратко време, зарем не би го давале максимумот постојано? Зарем не би ги сакале сите во тој момент? Зарем не би направиле сè што сакате и што има вредност за вас?

извор:lovesensa.rs