Божиќните празници ќе ги празнувам надвор од дома, но нема да ја изоставам божиќната традиција: Фолкерката Сања Ристеска за Женски магазин

Една од најпознатите македонски фолкерки Сања Ристеска во моментов е во Австралија. Таа таму ја дочека најлудата ноќ, работно, а ни откри како ќе ги помине празниците.

Сања, останува лојална на професијата на новогодишната ноќ а на сите читатели на Женски магазин, им порачува:

„Она што го посакувам за сите вас, е воедно, и апел... бидете задоволни од себе, и својот живот, не споредувајте се со никого, и не барајте премногу, затоа што, убавината на животот е во малите нешта.

По што ќе ја памти Сања годината што изминува, а што ќе си посака за 2023?

-  Годината која полека, полека ја испраќаме, за мене беше доста значајна како на приватен, така и на професионален план има моменти кои се вредни за паметење... што ќе се осмелам, и ќе си посакам, во 2023 да се задржи континуитетот, секако имам желби и планови, и се додека човек има ќе чекори напред.


-Колку Сања му се радува на новогодишниот амбиент?

-  За нова година буквално се претворам во „мало дете“,  сакам т.е негувам сѐ, амбиент, украсување, и подароци, максимално уживам во сѐ.

*Какви спомени од детството и будат празниците на Ристеска?

- Спомени, на денови поминати со најблиските, во топол дом, и семејна атмосвера.


*Како и каде годинава ќе го прослави Божиќ?

- „Каде и да си, за Божиќ дома да си“ , за жал оваа година Божиќните празници, ќе ги празнувам надвор од домот, а причина за тоа се моите работни обврски во Австралија, но нема да ја изоставам традицијата, бидејќи ја негувам традицијата и сум таков човек по природа, воспитана во тој дух, божиќните обичаи ме радуваат, ...празнична атмосфера, богата божиќна трпеза, секако, и подарците не изостануваат.


Ирена Ставрова