Сармата на големиот готвач чиј рецепт го запишувале сите мајки и баби: Блага запршка и тајна состојка
Се зборува дека ова е оригиналниот рецепт за сарма на познатиот Стево Карапанџа. Без разлика дали е вистина или не, рецептот е одличен!
Состојки:
100 грама ориз;
1 главица кромид;
2 чешниња лук;
1 - 2 лажици ситно сецкана сланина;
1 кисела зелка;
околу 1,5 килограм мешано мелено месо (говедско и свинско);
2 лажици ситно сецкан магдонос;
1 јајце;
малку сол и бибер;
1 лажица сув зачин;
малку лута мелена пиперка;
суви ребра или колбаси;
1 лажица блага сува пиперка;
2 лажици концентрат од домати.
За запршка:
малку масло;
1 поголема главица кромид;
1 чешне лук;
1 лажица црвен пипер.
Подготовка:
Проварете го оризот, а за тоа време на малку масло издинстајте го кромидот, а кога ќе зарумени, додајте го исецканиот лук, а доколку сакате и малку сланина исечена на коцки.
Месето ставете го длабок сад и додајте го исецканиот магдонос, проварениот ориз, јајцето, сол и бибер, потоа сувиот зачин и малку лута пиперка, а во сето тоа истурете го издинстаниот кромид и лук и мешајте додека смесата убаво не се соедини.
Потоа, подгответе ја киселата зелка, одвојте ги листовите, отстранете ги тврдите делови и добро измијте го, а потоа исечкајте го на тенки ленти. Листовите од зелка со лажица полнете ги со смесата и виткајте ги.
Процесот повторувајте го додека не го потрошите месото. Потоа во садот во кој ќе ја варите сармата, ставете ја сецканата зелка и на неа наредете ги сармите.
На врвот ставете ловоров лист, ребрата или некое друго суво месо, покријте го сето тоа со остатокот од исечената зелка, додајте и малку мелен пипер и концентратот од домати, а потоа полијте со вода за да се покријат сармите и се останато.
Варете ги сармите два до три часа и повремено доколку е потребно додавајте вода. Кога сармата ќе биде готово од наведените состојки направете запршка, така што на неколку капки масло ќе го пропржите кромидот, лукот и црвениот пипер, а кога ќе се соедини сто тоа, додадете го во течноста во која се вареше сармата.
Прелијте ја сармата, оставете ја уште малку да крчка и потоа вашето јадење ќе биде подготвено за конзумација.
Добар апетит!