Се омажи со Арап, па опиша како живее: Ме предупредуваа на насилство, дека ќе му бидам роб, ќе носам хиџаб...

Жена по име Аманда, која се омажи за Арап, а сега живее во Мароко, открива каков е животот таму и какви предрасуди имаат луѓето за бракот со Арапи!

Аманда го запознала својот сопруг за време на патување, на одмор во Маракеш, кога имала само 20 години. Набргу се омажила за него и добиле три деца. Живееле во САД десет години, а потоа одлучиле да се преселат во Мароко, од каде што таа води блог за патувања и, меѓу другото, открива како е да се биде во брак со Арап.

View this post on Instagram

A post shared by MarocMama | Amanda (@marocmama)


„Кога се мажиш за Арап, носиш многу багаж со себе“, вели Аманда, додавајќи дека луѓето знаат само тоа што го гледаат во филмовите, поради што имаат многу предрасуди.

Како можеби најголемата предрасуда, таа го посочува мислењето дека сите Арапи се муслимани, поради што се шокираат кога им вели дека има и православни Арапи.

Аманда признава дека наишла на бројни предрасуди бидејќи нејзиниот сопруг е Арап, и издвојува неколку од најчестите:

Сигурно ве малтретира

"Овој коментар го добивав редовно од луѓе на почетокот на нашата врска. Секогаш ми беше интересно дека „нашиот" менталитет е спротивен на „нивниот" менталитет. А да не зборуваме дека повеќето од овие луѓе никогаш не запознале Арапи", вели Аманда додавајќи дека нејзиниот сопруг никогаш не ја малтретирал на било кој начин.

„Дали има мажи кои се насилни и кои се Арапи? Да. Дали има мажи кои се насилни и припаѓаат на која било друга нација во светот? Да".

Тој очекува да му бидете роб

Аманда вели дека многу луѓе ѝ го кажале тоа, но дека не ѝ било јасно од каде луѓето добиле таква идеја.
„Никогаш не сум била роб на никого, а најмалку на мојот сопруг.

Ќе ве натера да го носите „тоа“ на главата

„Луѓето мислат дека штом ќе се омажиш за Арап, тоа значи дека ќе те натера да носиш хиџаб на главата цело време. Муслиманските жени избираат дали ќе носат хиџаб, тоа има многу малку врска со врската или брак, освен ако не се омажиш за многу религиозен маж кој би сакал да го носи неговата сопруга. Но, постои голема шанса во тој случај тој воопшто да не се ожени со жена од друга религија“, истакнува Аманда.

Таа додава дека има некои мажи кои навистина сакаат жените да носат хиџаб, но има и такви кои не се грижат премногу за тоа.

Ќе те продаде како бело робје

„Мароканска мајка“, како што се потпишува на социјалните мрежи, вели дека оваа предрасуда била најшокантната за неа.

„Не можев да поверувам дека некој го мисли тоа и дури го кажува. Луѓето ми кажуваа за некои подземни затвори и работи како во филмовите. Тоа не го намалува проблемот со трговијата со луѓе, знам дека е вистински проблем, но некој да прави такви претпоставки врз основа на нечија националност, тоа е апсурдно.“

Ќе ти ги земе децата

Аманда вели дека ова навистина се случува во светот, но нагласува дека е страшна предрасуда да се извлечат вакви заклучоци само затоа што некој е Арап.

„Мислам дека ако некој има проблем да не му верува на својот сопруг и се сомнева дека може да го киднапира, треба да размисли за таквиот брак“, вели таа.

Ќе му бидете само една од многуте жени

"Навистина? Мислам дека сум повеќе од доволна за него. На арапските муслимани им е дозволено да имаат до четири жени во различни земји. Но, во многу земји, вклучително и Мароко, првата жена мора да го одобри следниот брак, а да не зборуваме за мажот - тој мора да докаже дека може да ги издржува своите жени. Тоа не значи дека тоа не може да се случи, едноставно не е толку едноставно како што мислат луѓето ".

Таа посочува дека веднаш ќе се разведе доколку нејзиниот сопруг сака друга жена, но исто така вели дека треба да се разговара за тоа и пред брак.

Аманда заклучува дека повеќе се обидува да не се навредува од лошите коментари за Арапите, но се обидува да им објасни на луѓето како навистина стојат работите.

„Честопати едно позитивно искуство е доволно за да се промени лошото мислење“, вели таа.

извор:modno.rs

Светлана се омажи за Турчин и се пресели во Истанбул: Во што се претвори мојот живот за само една година

Кога Софија се заљуби во муслиман, за нејзините родители беше страшно: Вака преживеа нивната љубов цели 60 години

Кристина се омажи за милионер од Турција и сака по секоја цена да има 105 деца со него: Само оваа година потрошивме 168.000 евра за таа цел