Се во животот им дадов на децата, сега едвај преживувам: А тие вака ми вратија ...

Каков однос имате со вашите родители? Дали им помагате и колку?

Почнавме да размислуваме за ова прашање откако најдовме поразителна исповед на пензионерка, мајка на две деца во добра финансиска состојба ...

„Имам возрасен син и ќерка. Јас и мојот сопруг им помагавме во сѐ, од студирање до купување куќа и грижа за нивните деца.

Денес живеам сама, мојот сопруг почина пред неколку години.

Имам мала пензија, едвај ги покривам основните потреби. Понекогаш кога купувам лекови, буквално морам да се откажам од храната. Децата се свесни за мојата ситуација, но ниту еднаш не ми понудија да ми помогнат.

Еднаш навестив дека можат да платат половина месечни сметки, бидејќи ќе останат со стан кога ќе умрам. Синот се правеше дека не разбира што кажав, а ќерката рече дека едвај ги плаќа сопствените трошоци.

Никој од нив не оди на работа со превоз, тие имаат скапи автомобили. Тие летуваат секоја година на скапи места во скапи хотели.

На нејзината ќерка ѝ купува нова облека секој месец, ја трупа својата ќерка со пари. Детето добива поголема сума за џепарлак од мојата пензија. Во куќата на мојот син, сите пари ги контролира неговата сопруга. Дури и да сака да ми помогне, таа нема да му дозволи.

Кога една сосетка гордо ми кажа како нејзините деца плаќаат за нејзиниот летен одмор секоја година, и купуваат храна и ѝ ги плаќаат сметките, буквално се навредив. Го направив истото за моите деца како и таа. Порано позајмував пари од неа, но веќе не се осмелувам, се плашам дека ќе ме праша зошто децата не ми помагаат како на неа што и помагаат.

Им помогнав на моите родители колку што можев. Никогаш не ги оставив со празни раце. Помогнав и физички и финансиски. Не успеав ли да ги воспитам моите деца правилно?

Немам никакви заштеди, бидејќи јас и мојот сопруг не чувавме ништо, сѐ им дававме на децата. А тие вака ми вратија ... “

Какви се вашите искуства? Споделете со нас во коментарите!