Се врати од Милано и се покаја: Бугарка за искуството со коронавирусот

Бугарка, која се вратила од Милано, решила да направи истражувања за тоа дали случајно добила коронавирус и станала пишман. Бугарката раскажа за нејзините потешкотии на социјалната мрежа, Фејсбук.  Во Северна Италија е проширен новиот смртоносен вирус, а Министерството за надворешни работи на сите Европски земји ги предупреди своите граѓани да ги одложат патувањата таму, но за сите оние кои веќе се затекнаа таму, и се вратија во своите земји најчесто се проверуваат на аеродромите и на граничните премини.

„Бидејќи јас сум одговорен граѓанин, решив да одам да се проверам... Најпрво отидов во Ургентно, а од таму ми рекоа „ овде само ако е итно, не правиме вакви тестови “, и каде да одам, ги прашувам, а тие ми одговорија: "Па не знаеме ... овде, спроти нас има лабораторија, прашај таму", напиша на својот фејсбук засегнатата Бугарка.

Отидов таму, а оттаму ми рекоа: „добро, ние не правиме вакви тестови овде и не знаеме каде да ве испратиме“ ... Свртев на 112(бројот на брза помош во Бугарија), ме поврзаа со брза помош, ме поврзуваат со министерството (се надевам дека министерството со кое зборував беше ресорното за здравје) ... објаснувајќи по 10-ти пат дека сега слетувам од Милано и сакам да бидам сигурна дека не сум заразена… ме препраќаат во „Саказов 26“, од таму до „Столетов 44А“, и .... изненадување… и таму не прават вакви испитувања, туку во Воена или Инфективна “... Повторно го повикувам Министерството и објаснувам дека го направив тоа со добра волја, но нема да Шетам низ целиот град ... Оној од министерството ми вели: „Дозволете ми да ве побарам јас за брзо време, да повикам некого ...“ Во еден момент ... Еден вид на џентлмен се јавува и ми објаснува дека ако некое лице реши да се испита за коронавирус, тој треба да платите 200 лева, ако не - да почекате да добиете симптоми и да се јавите на 112 ... Ајде, честитки! Ви благодариме за вниманието! “.