Сега кога имам 50 години ги разбрав вистинските вредности:Јас сум стара за овие работи

Кога ќе помине половина век откако сте на оваа земја, неизбежно е да научите некои лекции, да сфатите што сакате и кои сте и да знаете да застанете за себе.

Годините не се порок или товар, носат со себе мудрост и мир. Дали навистина има работи за кои сме навистина стари?


Еве што има да каже една жена во нејзините 50 -ти години за тоа!

Поминав повеќе од половина од мојот живот земајќи ги предвид мислењата на несоодветните луѓе. Сега кога имам 50 години, ги разбрав вистинските вредности на животот. Сфатив дека сум премногу стара за овие 8 работи што ме спречија да го живеам животот на свој начин:

Јас сум стара за да молчам

Не сакам повеќе да молчам кога некој ќе ми каже нешто со кое не се согласувам. Не сакам да кимам со главата или да се согласам со која било глупава и нарцисоидна личност. Не сакам да молчам за неправдата. Кога гледам дека нешто не е во ред, сакам да викнам гласно затоа што животот е премногу краток за да се сокрие неправдата.

Јас сум премногу стара за да се грижам за тоа како изгледам во очите на другите луѓе

Со години им завидувам на мажите затоа што не мора да ја фарбаат сивата коса на секои дваесет дена. Мажите не треба да ставаат килограм прашок на лицето наутро и да се грижат за брчките предизвикани од вознемиреност и насмевки.

Сега сум доволно возрасна за да знам дека сум убава како што ме создал Бог. Имам брчки, секое второвлакно во мојата коса е бело, но сега сум задоволна со својот изглед. Прашањето „што ќе речат другите?“ Не ме погодува веќе некое време и му благодарам на Бога за тоа, бидејќи овие луѓе повеќе не се важни во мојот живот.

Јас сум премногу стара за да имам мали гревови

Сега сум доволно возрасна за да имам само гревови. Чашата вино стана моја молитва секоја вечер. Сладоледот во недела го претворив во грев: сладолед секој ден. Сега уживам во моите гревови, за кои веќе не можам да кажам дека се мали.

Јас сум премногу стара за непријатни чевли

Сега гледам дека ништо не ме ограничува во животот. Моето движење низ годините беше ограничено со високи потпетици. Не можев да одам со посакуваното темпо. Секогаш имаше нешто што стега, боли ... Сега носам само рамни чевли и тоа е тоа! Среќна сум кога ќе облечам два идентични чорапи.

Јас сум премногу стара за да се извинам за нередот во мојата куќа

Мојата куќа е вистински хаос затоа што треба да направам нешто поразумно отколку чисто. Еве, мојата куќа не е секогаш средена „како аптека“!

Јас сум премногу стара за да складирам бескорисни предмети дома

Веќе ништо не собирам ниту чувам. Да не почнав да фрлам навреме некои стари хартии, кутии, гардероба, сега немаше да има место за мене во куќата. Спомените ги чувам само во мојата глава.

Јас сум премногу стара за да комуницирам со луѓе кои не ми одговараат

Зошто треба да толерирам некои себични луѓе кои ми ги трујат нервите? Јас сум доволно возрасна за да знам кој е мој пријател, а кој не.

Јас сум премногу стара за да го барам доброто кај секој човек

Зошто да губите време? Не се сите луѓе добри. Ова е едноставно. Ако некој направил нешто лошо, го направил со лоши намери, нема шанси да го оправдам. Дејствата зборуваат погласно од зборовите. Сега сум доволно возрасна за да кажам: „Не си добра личност!“, и да продолжам и не сакам да го видам повторно.


Фото: freepik