Секоја мајка ги прави овие грешки: Од нив иднината на детето станува кошмар

Секој родител сака добро да го воспита своето дете. И секој има свое разбирање кои методи се најдобри.

Ги истакнува недостатоците и бара повисок резултат - секоја мајка го прави тоа затоа што го сака најдоброто за своето дете. Но, каков е резултатот?

Детето расте и посетува психолог долго време (во најдобар случај) или се бори и живее на начин на кој не му се допаѓа, не може да се покаже како комплетна личност, да создаде семејство и да успее.

Од време на време потсетите се на она што не треба да го правите и пробајте да се откажувате од штетните облици на однесување кон вашето дете!

Ако не престанете да ги истакнувате недостатоците на вашето дете, тој или таа ќе стане незадоволен губитник.


Ако постојано викате кога ќе порасне, ќе биде многу напнат и исплашен.


Ако постојано ги барате неговите грешки, тој нема да знае како да се радува, затоа што неговото внимание ќе биде насочено постојано кон потрага по грешки и дефекти во себе.


Ако го тепате вашето дете, тој/таа исто така ќе започне да тепа или ќе стане жртва на насилно лице, бидејќи на потсвесно ниво, насилството за детето ќе стане сосема нормално.


Ако го критикувате вашето дете секој ден, тој или таа ќе стане незадоволен перфекционист, личност која секогаш е отпуштена или мрзлива.


Ако го обвините, тој секогаш ќе се чувствува виновен. Не е исклучено кога тоа ќе порасне, да стане емотивно зависна личност или зависна од алкохол и дрога.


Ако често го терате да се чувствува срам, тој ќе се окупира со она што другите ќе мислат за него и ќе станете нарцис.


И ако го понижите, тој ќе започне да ги понижува другите. 


Ако манипулирате со него, еден ден или ќе ве манипулира или ќе стане жртва на манипулатори.


Ако барате премногу од вашето дете, може да ја изгуби мотивацијата засекогаш.


Ако навистина не ја сакате таа иднина за вашето дете, најдобро е никогаш да не ги направите овие грешки!