Шок исповед на Мира Фурлан за насилството: Девет години ме прогонуваше обожавател, а полицијата не можеше да стори ништо

Актерката пред 20 години изјави дека наишла на голем страв

Актерката Мира Фурлан почина на 65-годишна возраст, а тажната вест ги потресе сите.

Иако во текот на својата кариера добила бројни награди, таа своевремено изјави дека „не верува во гламур и слава“, па дури и опсесивното однесување на еден обожавател не ја убедило колку е сакана. Југословенската актерка за белградските медиуми пред 20 години изјави дека девет години била измачувана од непознат маж, кој дури и дошол пред нејзината врата. Овие наводи на актерката ги најдовме во архивата на магазинот „Профил“, и ви ги пренесуваме во целост.

- Имав луд обожавател во Југославија кој ми пишуваше континуирано девет години. Тоа многу ми пречеше. Додека живеев сама, тој доаѓаше пред мојата врата и ме молеше со часови да го пуштам да влезе внатре. Бев во пижами една вечер кога за заaѕвони. „Те молам, остави ме“, му реков, но веднаш сфатив дека е грешка. Со таквите луѓе воопшто не треба да се зборува. Така, контактот е веќе воспоставен. Бев во неговата игра. И тој го знаеше тоа. Почнав да повикувам полиција, но тоа беше бескорисно. Обично три мачо момци доаѓаа и ми велеа дека сум убава жена и бев изненадена што нешто слично не ми се случило порано. Тогаш го запознав Горан - рече Мира и додаде:

- Обожавателот разви луда теорија дека Горан е пратен од полицијата за да ме следи. Секој ден ми испраќаше писма од по 20 страници. Не ги прочитав, само ги фрлив во ѓубре. Сепак, работите започнаа навистина да се тажни, кога тој ми донесе уверување од психијатриска болница дека е целосно здрав. „Јас го сторив тоа за тебе, и што ќе сториш за мене?“ Ме праша. Тогаш навистина се исплашив. Кога дојдовме во Америка, јас постојано го прашував Горан дали некој се јавува од старите пријатели од Југославија. Од таа страна, тешко е да се биде актер. Вие сте во ситуација кога постојано ве следат. Вие сте оној кој им дава дел од душата на оние кои удобно седат во нивните фотелји, пред нивните телевизори.

Мира Фурлан исто така беше многу свесна за опасноста од целата ситуација, за која зборуваше во тоа време.

- Немаме исти права со нив. Всушност, ние сме во инфериорна позиција. Колку сте подобар актер, толку повеќе знаат за вас. Така, станувате многу ранливи. Тие мислат дека ве поседуваат. Ова е опасна ситуација. Има само неколку луѓе во светот со кои сакате да се допишувате и да бидете пријатели и треба внимателно да ги изберете. Не можете да се делите на мали делови и да се однесувате со сите на ист начин. Тоа би било многу нездраво.

ФОТО: Youtube/screenshoot/

Извор: 24sedam.rs


*Потресно писмо на Мира Фурлан од 1991 година: Им благодарам на патриотите кои ми ветуваат масакр на српски начин