Што открива бојата на крв за време на циклусот: Портокалова и сива укажуваат на сериозен проблем

ФОТО: Фрипик

Бојата на вашиот менструален циклус може да биде показател за тоа дали вашиот репродуктивен систем функционира правилно. Притоа, сосема е нормално бојата и интензитетот на крварењето да се менуваат од светла, преку светло црвена во кафена, но постојат одредени индикации кои може да укажуваат на можен проблем.

- Сè што е поврзано со менструацијата, од должината на циклусот до бојата, може да укаже на важни факти за здравјето - вели прим. д-р Александра Костиќ, гинеколог-ендокринолог за српскиот сајт жена.блиц.рс ѝ објаснува што се крие зад сите нијанси на нашиот циклус.

Светло црвено

Светло црвената боја на менструацијата е нормална во првите денови од циклусот бидејќи колку повеќе тече крв, толку е посветла. Но, ако и по два или три дена крвта не стане потемна и помалку интензивна, можно е нешто да не е во ред. Нормалниот циклус обично трае околу седум дена, од четвртиот до седмиот ден количината на крв се намалува додека целосно не исчезне, а секое отстапување бара посета на лекар.

Ретки црвени дамки

Ако забележите слабо крварење пред менструацијата, тоа може да укаже на нарушување на нивото на прогестерон. Овој проблем може да предизвика неправилни менструации и тешкотии при зачнувањето, па затоа најдобро е да се консултирате со вашиот гинеколог.

Темно црвена

Тоа значи дека крвта е подолго време во матката, а често е и на крајот на менструацијата, кога протокот на крв е побавен и наутро по будењето. Најчесто тоа не е причина за загриженост.

Розова

Кога лесно крвавење се меша со бело перење, можете да добиете и розова боја. Ова не е толку ретко, особено кај жените кои користат апчиња за контрацепција, каде што не е невообичаено да има крварење помеѓу менструацијата. Дополнително, апчињата за контрацепција можат да го намалат крварењето до степен до кој има розова боја. Од друга страна, ако не користите апчиња за контрацепција, розовата крв може да укаже на пад на естрогенот, анемија, како и лоша исхрана, а може да се појави и ако сте имале нагло слабеење поради некоја причина.

Кафеава или црна

Најмногу се гледа на крајот на менструацијата, а причината за оваа боја е тоа што крвта подолго време е во матката.

Портокалова

Ако забележите портокалови ленти во менструалната крв и непријатен мирис, тоа може да укажува на инфекција или некоја полово пренослива болест. Тогаш е неопходно што поскоро да се посети гинеколог.

Сива

Сивата боја никогаш не е добра и укажува на присуство на бактерии. Во овој случај, веднаш закажете состанок за да го добиете соодветниот лек.

Густа со згрутчување

Тешкиот период со многу темноцрвени згрутчувања значи дека нивото на прогестерон е ниско, а во исто време нивото на естроген во вашето тело е високо. Во повеќето случаи, ова не значи ништо сериозно. Но, ако згрутчувањата се големи или ги има многу, тогаш дефинитивно станува збор за хормонален дисбаланс кој може да предизвика проблем. Може да имате еден или повеќе фиброиди во матката. Затоа би било подобро да одите на преглед.