Сомнежот ги дели луѓето. Тоа е отров што ги раскинува пријателствата: Вака зборуваше Буда

Денес ја споделуваме со вас мудроста на Буда за поголема хармонија и среќа.

„Омразата не застанува со омраза, туку само со љубов; тоа е вечно правило “.

„Не се нарекува човек мудар затоа што зборува и зборува повторно. Но, ако е мирољубив, сакан и бестрашен, тогаш тој всушност се нарекува мудар.

„Кучето не се смета за добро куче затоа што лае добро. Човек не се смета себеси за добра личност затоа што зборува добро.“

„Сè што сме е резултат на она што го мислевме. Таа се заснова на нашите мисли и се состои од наши мисли. Ако некое лице зборува или постапува со злобна мисла, страдањето го следи, бидејќи тркалото го следи копитата на животното што ја влече количката. Ако некое лице зборува или дејствува со добра мисла, среќата го следи како сенка што никогаш не го напушта.“

„Не застанувајте во минатото, не сонувајте за иднината, фокусирајте се на сегашноста“.

„Три работи не можат да се сокријат долго: сонцето, месечината и вистината“.

„Тајната на здравјето и за умот и за телото не е да тагуваме за минатото, ниту да се грижиме за иднината, туку да живееме мудро во сегашниот момент.

„Зборовите имаат моќ да уништат и лекуваат. Кога зборовите се и вистински и добри, тие можат да го променат нашиот свет“.

„Нема ништо полошо од навиката да се сомневате. Сомнежот ги дели луѓето. Тоа е отров што ги раскинува пријателствата и ги раскинува пријатните врски. Тоа е трн што иритира и боли; тоа е меч кој убива“.

„Подобро е да се победиш себеси отколку да победиш во илјадници битки. Тогаш победата е ваша. Не може да ви го одземат, ниту ангелите, ниту демоните, рајот или пеколот “.

„Може да го изгубите само она за што се придржувате“.

„Нема пат до среќа. Среќата е патот.“