Совршен спој на слатко и солено: Едноставен рецепт за похован сладолед

Фото насловна: Freepik

Комбинација од ладно и топло, меко и крцкаво, слатко и солено го прави похованиот сладолед совршен десерт.

Забелешка: Бидејќи сладоледот од ванила полека се топи послужете го овој десерт веднаш по подготовката.


Потребни намирници:  (8 порции)

600 гр сладолед од ванила

225 гр корнфлекс, здробени

1 лажичка цимет

3 белки

2 l масло за пржење


Начин на подготовка:

Чекор 1

Направете 8 топки сладолед (со големина на тениско топче). Наредете ги на хартија за печење и ставете ги во замрзнувач еден час.

Чекор 2

Во плиток сад измешајте ги корнфлексот и циметот. Во друг сад изматете ги белките од јајце додека не станат пенасти. Замрзнатите топчиња со сладолед ставете ги во белките, а потоа во корнфлекс, покривајќи го сладоледот целосно. Повторете ако е потребно. Повторно ставете го во замрзнувач 3 часа, додека не се замрзне целосно.

Чекор 3

Загрејте го маслото за готвење во тавата за пржење.

Чекор 4

Пржете една до две топчиња одеднаш, од 10 до 15 секунди, додека не поруменат. Извадете ги на хартија за да се исцеди вишокот масло и послужете веднаш.

View this post on Instagram

A post shared by Index Recepti (@indexrecepti)



Бон апетит!


Видео: Инстаграм/indexrecepti

Можеби ќе ве интересира:

(РЕЦЕПТ) Неверојатен чоколаден десерт: Без јајца, маргарин и брашно