Совршен спој на слатко и солено: Едноставен рецепт за похован сладолед
Фото насловна: Freepik
Комбинација
од ладно и топло, меко и крцкаво, слатко и солено го прави похованиот сладолед совршен десерт.
Забелешка: Бидејќи сладоледот од ванила полека се топи послужете го овој десерт веднаш по подготовката.
Потребни намирници: (8 порции)
600 гр сладолед од ванила
225 гр корнфлекс, здробени
1 лажичка цимет
3 белки
2 l масло за пржење
Начин на подготовка:
Чекор 1
Направете 8 топки сладолед (со големина на тениско топче). Наредете ги на хартија за печење и ставете ги во замрзнувач еден час.
Чекор 2
Во плиток сад измешајте ги корнфлексот и циметот. Во друг сад изматете ги белките од јајце додека не станат пенасти. Замрзнатите топчиња со сладолед ставете ги во белките, а потоа во корнфлекс, покривајќи го сладоледот целосно. Повторете ако е потребно. Повторно ставете го во замрзнувач 3 часа, додека не се замрзне целосно.
Чекор 3
Загрејте го маслото за готвење во тавата за пржење.
Чекор 4
Пржете една до две топчиња одеднаш, од 10 до 15 секунди, додека не поруменат. Извадете ги на хартија за да се исцеди вишокот масло и послужете веднаш.
Бон апетит!
Видео: Инстаграм/indexrecepti
Можеби ќе ве интересира:
(РЕЦЕПТ) Неверојатен чоколаден десерт: Без јајца, маргарин и брашно