Сретение Господово: Немажените девојки да внимаваат, еве зошто овој ден е посебен

На 15 февруари, православните верници го слават Сретение Господово, денот кога луѓето првпат се сретнаа со малиот Исус Христос.

Четириесет денови по раѓањето, Богородица го донесе синот Исус во Ерусалимскиот храм за да го посвети пред Господовиот закон.

Сретение во народот се толкува како ден кога се среќаваат зимата и летото. Овој ден ја претвора зимата во лето. Затоа се вели дека кога ќе се исполнат зимата и летото, тогаш зимата му вели на летото: „Ми даваш голи и боси луѓе, а јас тебе облечени“, а летото одговара: „Точно, но тие повеќе ми се радуваат мене отколку тебе“.

Од овие приказни е старата народна поделба на годината на зима и лето.

На овој ден, се верува дека мечката излегла од своето засолниште и да види дали има сенка. Ако има, тогаш таа се свртува и се враќа во пештерата да спие уште шест недели, колку што трае зимата. Ако нема сенка, тогаш се качува во шумата во потрага по храна.

Врапчињата до Сретение ги избираат своите невести, а на овој ден се венчаат и тогаш тие се најгласните и највеселите, а бидејќи не живеат долго, нивниот брак трае кратко време, така што младенците избегнуваат да стапат во брак на овој ден.

Девојките треба добро да внимаваат со кого ќе се сретнат наутро, бидејќи се верува дека идниот зет ќе личи на машката личност што ќе ја видат тоа утро.

На овој ден се осветуваат свеќи и вода. Свеќите се чуваат во перница и се палат само во случаи на крајна неволја, ако се разболи некој од семејството, а се верува дека пламенот моментално лечи.

Овој ден го предвидува времето. Се верува дека ако има снег или дожд - нема да има зима, а ако сонцето сјае - ќе продолжи студот.