Сретениска осветена вода: За благосостојба и здравје, чува од зло

На денешниот празник Сретение Господово, се верува дека секој секој што посетува манастир или црква треба да донесе со себе мала количина вода.

Во светата тајна на крштевањето, осветената вода станува „вода на прочистување, на повторното раѓање, фонтаната на животот“, во која крстениот се раѓа со „вода и Дух“ за новата реалност на Царството Небесно.

Осветувањето на водата потекнува од првите векови на христијанството, за што сведочат античките пишани извори.

Сретениската осветена вода е специјална „амајлија“ која според традицијата штити од влијанието на негативната енергија, злобните и завидливите луѓе, го штити здравјето на семејството, носи благосостојба и ги задржува сите негативни влијанија подалеку од вашата куќа.

Водата се чува во сад или шише што претходно не било користено, а откако ќе се донесе во домот, се чува исклучиво во некој агол од домот. На овој начин ја штити куќата како амајлија, и се користи само во големи итни случаи (болест, вознемирување од зли духови).

Се верува дека е добро да се напиете голтка од оваа вода пред некој голем настан во животот кога ви треба среќа.