Свекрва ми има само 43 години: Луѓе мои, такво нешто не сте виделе

Имам млада свекрва, Марина. Тaa има само 43 години. Се омажила рано. Имала само 18 години кога го родила мојот сопруг Раде, а една година подоцна неговиот брат Адам.

Таа и мојот свекор имале добар брак. Децата пораснале во среќно семејство. Марина го завршила курсот за сметководител веднаш по средното училиште и започнала да работи во мала компанија. Денес, таа е реномиран сметководител во добра компанија.

Кога Раде имал десет години, неговиот татко имал ужасна сообраќајна несреќа. Марина останала сама со момчињата. Ги научила да бидат одговорни, независни, да завршат училиште и да бидат човечки.

Кога биле средно училиште, Марина ги пратила во странство да учат. Добиле стипендии и таа не морала да се грижи за нив. Барем не финансиски.

Така се запознавме со Раде и наскоро се венчавме.

И двајцата сме студенти од завршна година. Марина реши да ни плати за свадбата и медениот месец. После тоа, разговаравме со неа само еднаш месечно, за размена на основни информации.

Помладиот брат на Раде живее со својата мајка, но таа не го финансира. Таа честопати вели: „Нема да хранам стар коњ“.

Неодамна добивме дете, ќерка. Свекрвата ни честиташе, донесе подарок во форма на пелени, средства за бебиња, каша, облека ... Таа нè бакна сите и исчезна. Има свој сопствен живот.

Таа оди на пешачење за време на викендите, вози велосипед, скии во зима, е на море во лето ...

Кога ја бараме да ја почува нејзината внука, таа вели: „И јас своите сама ги чував“. Кога ја замолуваме да ни позајми пари за кирија, таа вели: „Грижете се за себе, мене никој не ми помогна“.

Моите родители се пензионирани, тие едвај врзуваат крај со крај. Не можам да ги прашам за пари, но ни да го чуваат детето затоа што се болни.

Додека се измачуваме, Марина цвета. Таа неодамна ни рече: „Ако сакав бебе, ќе се омажев и ќе родев едно“.

Се разбира, понекогаш таа ни дава подароци, но тоа не е доволно.

Неодамна имав тежок грип и мојот сопруг со денови ме негуваше. Марина дојде и се грижеше за нејзината внука неколку дена. Веднаш штом виде дека сум подобро, таа се поздрави со нас и рече: „Сега продолжете сами!“

Тоа е мојата свекрва.


Извор :stil.kurir.rs

Фото :shutterstok