Светот нема да ти даде ништо, верувај ми - Ако сакаш живот, укради го: Највредните цитати од Гијом Мисо

фото:Shuterstock

Гијом Мисо се стекна со слава со неверојатна брзина и успеа да ги освои срцата на многу читатели ширум светот. Тој е еден од омилените француски писатели. Роден е во 1974 година во градот Антиб во Франција. Иако по професија е професор по економија, тој уште како дете сакал литература и филм, па започнал да пишува уште како студент. Неговите дела се преведени на над 36 јазици.

Покрај книгите што ги пишува, тој е познат и по своите мудри зборови кои постојано се прераскажуваат. А овие совети треба внимателно да се прочитаат:

-Ако ги погазиме сопствените вредности, сме погазиле сè.

-Судбината е изговор за оние кои одбиваат да преземат одговорност за сопствениот живот.

-Понекогаш треба да ја свртиме страницата за да можеме да напишеме нешто ново на следната.

-Светот нема да ти даде ништо, верувај ми. Ако сакате да имате живот, украдете го. 

-Најубавите години се оние што допрва треба да се доживеат.

-Со последниот здив, сфаќаме сè: дека времето не постои, дека животот е единственото нешто што го имаме, дека никогаш не треба да се мрази, дека сите сме едно и дека најважната работа секогаш ќе ни недостасува.

-Ништо не може да измами повеќе од фотографијата: веруваме дека сме овековечиле среќен момент, но сме создадале само носталгија.

-Постои настан чиј тек не можеме да го запреме. Мора да се случи, се случува, без оглед на сите наши обиди да го спречиме.

-Љубовта е секогаш опасна. Да сакаш значи да се надеваш и покрај ризикот да изгубиш сè. Понекогаш, љубов значи прифаќање дека ќе сакаш повеќе отколку што ќе те сакаат.

извор: stil.kurir.rs