7-годишната Тања на Божиќ откри дека има тумор: Денес нема коса, но има победа

На Божиќ 2020 година, семејството Славковиќ од Крагуевац ги дозна тешките вести, тогаш на шестгодишното девојче Тања, му беше дијагностициран тумор. 

Кон крајот на 2019 година ја однеле на лекар со треска. Испитувањето на белите дробови предизвикало сомнеж. Таа била оставена во болница, а потоа дополнителни анализи утврдиле дека масата во нејзините гради е всушност малигнен тумор на мекото ткиво. 

Тогаш започнала борбата. Тања добила шест третмани со хемотерапија во земјата, но и тогаш семејството знаело дека таа е пред операција. Тие барале клиника која има искуство со саркомот на Јуинг и ја нашле во Штутгарт, Германија. Парите биле собрани за околу два месеци, а потоа беа префрлени на сметката на клиниката. 

Семејството е сè уште во тој град, но овој пат со убави вести.
 - Се покажа дека проценката е точна и дека операцијата е комплицирана, траеше пет и пол часа. Таа беше оперирана од д-р професор Лоффт, шеф на детска хирургија - вели мајката на Тања, Нада, во интервју за Телеграф.рс, додавајќи дека ќе имаат уште неколку проверки во текот на месецот, но наскоро ќе се вратат дома. 

Туморот е целосно отстранет, прогнозата е позитивна, а корисниците на социјалните мрежи кои дополнително учествувале во собирање помош за девојчето, деновиве слават за победата на Тања.

- Ние како родители можеме само да веруваме и да се надеваме дека ја завршивме оваа наша борба и дека оставивме сè грдо зад нас во 2020 година. Уште еднаш, би сакале да им се заблагодариме на сите луѓе со добра волја за помошта и поддршката, како и на нашите семејства и пријатели во оваа наша животна борба - вели мајката на Тања
.

извор и фото:telegraf.rs

Имаа 2% шанса да преживеат, а победија: Драгана се избори за живот со бебе во утробата