Тренерот на нашата олимпијка Миа Блажевска Еминова: Дисциплината и самодовербата се најзначајни

Има настапено на преку 60 маратонски трки во пливање. Беше национален првак и рекордер во кадетска категорија во дисциплината 100 метри грбно. Играше и беше член на Младинската Ватерполо репрезентација... Илија Стојановски е вонсериски талент кој пливачката вештина ја совладал до перфекција, а неговиот исклулителен спортски дух постојано го „тера“ во нови предизвици. Моментално работи како тренер во ПВК Орион со прилично млада, но успешна група на пливачи. Тоа го потврдува и фактот што тој е личен тренер на монетално најуспешна македонска пливачка- Миа Блажевска Еминова. Со неа заедно веќе се во Токио на Летните Олимписки игри и се надеваме на добар пласман на Блажевска. 

За Машки магазин, Стојановски раскажува за својата кариера, успесите и подвизите...

ММ. Со тага богато пливачко портфолио, Вие навистина имате завидна кариера. Но, како се случи да го одберете пливањето?

- Желбата за пливање започнува уште далечната 1992 по завршување со летните Олимписки Игри 1992 во Барцелона, на 10 годишна возраст. Во почетокот започнав со тренинзи во школата АПВК Студент и како напредував веќе за кратко време бев префрлен во клубот и потоа дојдоа и првите национални натпревари, па првите дипломи за освоени места за на крај веќе да дојдат првите меѓународни натпревари и медали. За само 3 години станав и национален првак и рекордер во кадетска категорија во дисциплината 100 метри грбно. Потоа имав мал пех скршив рака и не можејќи брзо да се вратам во посакуваната форма решив да се прфрлам во ватерполото. За моја среќа и напорна работа и таму брзо е и сите 4 години додека тренирав од 1996 до 2000 бевме национални и куп победници на нашата држава со мојот клуб, ВК Младост од Скопје. Во истиот период играв и бев член на Младинската Ватерполо репрезентација. Настапивме на 2 балканијади и 2 квалификациски турнири за Младинско Европско Првенство. Кога завршив со репрезенативните настапи во ватерполо во 2000 година по препорака на мојот добар пријател Томи Стефановски започнав да се занимавам и со далечинско-маратонско пливање. 

Целото интервју прочитајте го на Машки магазин.мк