Три пати ме оживеаја: 49-годишна загрепчанка помина 45 дена на апарати за дишење поради ковид-19

Една жена од Загреб, Тајана Јакиќ, беше заразена со коронавирус во март. Таа помина цели 45 дена на апарати за дишење, а последиците ги чувствува и денес.

"Портирката му помогна на сопругот да ме стави во инвалидска количка и некако да ме одведе во одделението. Последното што го паметам беше гласот на лекарот кој рече - веднаш успиете ја - и завршив на апарати за дишење", изјави Јакиќ за ХРТ.

Респираторот ја одржувал во живот шест недели, а лекарите ја реанимирале три пати.

„Буквално бев шокирана, не можев да поверувам дека поминало толку време. Не се сеќавам на ништо, апсолутно, но само во моментот кога ме разбудија и наводно тоа бил трет пат да ме извадат од респираторот, оживеав, имав откажување на бубрезите, па ми требаше дијализа, во меѓувреме промени во целосната крвна слика “, рече Јакиќ, која е полна со пофалби за лекарите и другите здравствени работници кои се грижеле за неа.

„ Не можете да верувате дека некој толку многу се грижи за некој што не е негов. Не мислам дека толку многу мајка се грижи за дете колку што даваат таму", рече таа.

На крајот од разговорот, Јакиќ испрати порака до јавноста.

"Маските треба да се носат како минимално осигурување, ајде да го наречеме така. Бидејќи последиците навистина можат да бидат грди. Таму видев и млади и стари", тврди таа.


Можеби ќе ве интересира:

Бабица сум 20 години и мислев дека сум видела сè: Но вакво нешто не сум - браво!