Училиште забрани носење скапа облека: За да не бидат дискриминирани посиромашните ученици

Британската гимназија забранува носење палта и јакни од избрани (многу скапи) брендови на училиште

По празниците, учениците од гимназијата Вудчерч во Биркенхед нема да можат да ги носат палтата на Монклер и Пиринеи. Иако не се многу популарни кај нас, тие се брендови од категоријата луксуз. Претворени во денари, палтата на овие фирми чинат од 95.000 па нагоре.

Директорката на училиштето Ребека Филипс за Independent изјави дека забраната е воведена на предлог на некои родители. Студентите кои немаат скапа облека „се чувствуваат стигматизирано, се чувствуваат изоставени, се чувствуваат несреќни“.

„Училиштето го посетуваат деца на возраст од 11 до 16 години, а речиси половина од учениците потекнуваат од семејства со ниски приходи. Многу сме загрижени што децата вршат притисок врз родителите да им купат скапи капути за да не бидат исклучени од општеството“,  рече директорката.

Забраната е уште еден пример за активности преземени од британските училишта за борба против дискриминацијата против посиромашните ученици. Иницијативите вклучуваа забрана и за наставниците од основните училишта да им даваат домашни задачи на учениците да опишат што прават за време на викендите, за децата чии родители не можат да си дозволат да излегуваат и да работат да не се чувствуваат непријатно.

Одлуката на средното училиште Вудчерч ја поддржаа мнозинството родители, но реакциите на социјалните мрежи беа различни.

Еден човек на Твитер напиша: „Мојот син, кој оди во средно училиште, бараше едно од овие палта за Божиќ. Сега ми рече да не се грижам бидејќи не може да го носи на училиште. Плус за мене“.

Но, не сите мислеа дека тоа е добра идеја. Еден корисник напиша: „Мислам дека тоа е шега, некои деца ги имаат само овие палта“.

Друг корисник пак напиша: „Зошто би им забраниле на нашите деца да носат нешто топло и убаво што го купиле нивните родители?“ или „Се сомневам дека дете со убаво палто ќе злоупотреби некого, тоа е посебен проблем и треба да се реши на страна од училиштето“.


Дали би ја поддржале оваа одлука на училиштето?


Фото: фреепик