Уметничка резиденција во Кино Култура на Соња Преград (кореограф/изведувач) и Марко Гутиќ Мижимаков (визуелен уметник/изведувач) од Хрватска во организација на здружение на граѓани Локомотива – Центар за нови инцијативи во уметноста и културата

Во рамки на програмата „Современа кореографија и танц” на здружението на граѓани Локомотива – Скопје во Кино Култура – проектен простор за современи изведувачки уметности и современа култура, во периодот помеѓу 31 август и 9 септември 2019 година, ќе се реализира уметничка резиденција на хрватските уметници Соња Преград (кореограф/изведувач) и Марко Гутиќ Мижимаков (визуелен уметник/изведувач).

Уметничката резиденција ќе опфати уметничко истражување проследено со јавна презентација и изведба на авторски перформанси на поканетите уметници. 

Во Кино Култура, од 31 август до 9 септември Преград и Гутиќ Мижимаков ќе реализираат уметничко истражување во рамки на една хипер-/хипо/-кореографија - точка на состанување помеѓу соматското и дигиталното - преку креирање на замислен пејзаж на комуникација помеѓу нив. Предлог за преиспитување на она што се смета за „виртуелна реалност“. Барајќи потенцијал за субверзија тие сакаат да истражат што значи сензитивноста, и што ја придвижува сензитивноста во трепкачката слика која е претставена како хипер-реална. Како уметници кои творат во два различни медиума, танцот и движењето - како домен на Преград и филмот, видеото и 3D анимацијата како домен на Гутиќ Мижимаков, за нив претставува простор со голем потенцијал за истражување, базирано на пракса преку креирање на екосистем, заснован на меѓусебната зависност на двата спротивни медиуми. Тие во рамки на истражувањето ќе работата на изградба на овој хипер-/хипо-/дигитално-кореографски пејзаж од три насоки: танц, слика и колектив. На 9 септември ќе следи јавна презентација на резултатите од истражувањето.

На 3 септември во Отворено графичко студио, Соња Преград ќе го изведе и своето дело, перформансот „Carnival tent rusts in the evening breeze – un/packing of objecthood”. „Carnival tent rusts in the evening breeze – un/packing of objecthood” функционира истовремено и во спротивност како перформанс, и како изложба. Во него 9 „предмети” се изложени/изведени - перформанс како објект што се состои од време, предмети позајмени од публиката, риенактмент на перформансот „Meeting Point” на хрватската уметничка Сања Ивековиќ, пишување на ѕид, тинејџерски дневник од 1991, облека купена во хрватската фабрика за текстил во банкрот - Каменско, шеќерни коцки и танцот како предмет. Изведувачот/авторот/кураторот поттикнува игра каде предметите се релации, релациите се движења и движењата се предмети.

На 4 септември во Кино Култура, Марко Гутиќ Мижимаков, ќе го изведе и своето дело, перформанс „Друговање (во соработка MarQ2)”. Со само една страна и една маргина вие заличувате на шише „Klein bottle” или Мобиус-ова лента. Како да нема внатрешност или надворешност, вашето тело - налик на полигон танцува заедно со пикселите на LCD екранот. Постојано преговарање и преносот на информација помеѓу GPU и CPU. Полигоните од вашата кожа како сплет на мрежи на која се истегнуваат и искривуваат разнолични текстури и работи кои изгледаат органски, само кога се осветлени од зрак од гледна точка на хипотетичка камера, анализирано од рендерирачки погон, кој ве процесира во фоторелаистична форма. Форма во која јас ве препознавам.