Вистина или мит: Убавите жени потешко успеваат

Според статистиката, жените кои бараат лидерска позиција или позиција каде е потребен висок коефициент на интелигенција, се дискриминирани. Дали е ова вистина или мит? 

Најчесто изборот во овој случај оди во прилог на маж или кандидатка која е помалку атрактивна. Ова се резултатите на истражувањето кое е направено на Универзитетот во Колорадо. Во очите на работодавачите, убавата жена е само како слика од одличен магазин. Може да и се восхитуваат, но нема да ја сфатат сериозно. За убавите жени, секогаш постојат сомнежи дека нема вештини да развива стратегии и да решава комплексни проблеми. Дури и за сериозни врски, тие се несоодветни, затоа што се доживуваат како мрзеливи. Според резултатите на една неодамнешна анкета, претставниците на посилниот пол веруваат дека убавите жени се посклони кон измама. Мажите мислат дека убавите жени имаат многу додворувачи и дека тие не може да се смират крајот на еден човек.

Интересно е што и лекарите не ги прифаќаат сериозно здравствените проблеми на убави девојки, така вели една студија чии резултати укажуваат на врската меѓу физичка привлечност со физичкото здравје, во човечката перцепција.