Во борбата со ковид-19: Имунологот објасни колку долго можеме да пиеме витамин Д

Здраво и корисно!!!

Зајакнувањето на имунитетот треба да претставува секојдневна грижа, а не само во здравствени кризни ситуации, како што е епидемијата на коронавирус. Природно е што многумина се интересираат за оваа тема, па затоа бараат одговори на различни страници. Има многу непроверени и несигурни информации, совети и препораки.

Имунологот проф. Д-р Борислав Каменов, рече дека е важно да се земаат витамини Ц и Д, како и цинк и селен, секој ден за да се зајакне имунитетот.

"Имунитетот се гради во текот на животот. Тој се гради дури и пред раѓањето, за време на престојот во мајчината утроба ... Треба да поминат неколку недели пред сè да се случи, да се подигне нивото на витамин Д. За да се подигне овој витамин во телото, потребно е време “, рече тој во емисијата „150 минути“ на „ТВ Прва“.

Лекарот рече дека витаминот Д може да се пие во текот на целата зима и дека „не можеме да го предозираме“.

„Витаминот Д не се внесува само преку храна, тој се внесува преку сонцето. Кога нема доволно, ние сме во еден голем дефицит", забележа тој.

Тој исто така зборуваше за важноста на пробиотиците и истакна дека тие се важни кога нашето „тело е натоварено со вируси и отрови“. Зборувајќи за храната и дали во неа има природни пробиотици, тој рече дека ги има, дека постојат и дека многу луѓе го знаат тоа. Меѓутоа, кога некој има проблем, природните пробиотици не му помагаат.

Тој вели дека, на пример, киселата зелка има придобивки кои им помагаат на нормалните бактерии да преживеат.

„Пробиотиците нè штитат од вируси ... и оние со витамин Д, тие делуваат комплементарно“, рече тој, додавајќи дека декларациите треба да се прочитаат, бидејќи одредени препарати можат да бидат „доста штетни“.

Фото: screenshoot/TV Prva

Можеби ќе ве интересира:

Не лекувајте се сами дома, нема да успеете: Предупредувањето на д-р Стевановиќ, откри кои се најзагрозените пациенти