ЗАГРИЖУВАЧКИ БРОЈКИ: Состојбата со коронавирусот во Црна Гора е загрижувачка

Епидемиолошката состојба со коронавирусот во Црна Гора е загрижувачка, истакна шефот на Канцеларијата на СЗО во Црна Гора, МИна Брајовиќ.

Понатамошниот развој на епидемиолошката состојба во Црна Гора ќе зависи исклучиво од однесувањето на граѓаните, а Црна Гора мора да ги спречи сите масовни собири, без оглед на префиксот на тој настан, истакнува Мина.

Брајовиќ за РТЦГ изјави дека се надева и на мерки спроведени од властите, кои се однесуваат на спроведување на мерките насочени кон контролирање на преносот и додава дека одговорното однесување на граѓаните е исклучително важно, за повторно ставање под контрола на епидемијата.

Оценувајќи дека ситуацијата е загрижувачка, таа рече дека подеднакво загрижувачки е што Црна Гора е во континуитет во друштво на оние земји кои имаат најголем број на пациенти на 100.000 жители.

Податоците на СЗО за регионот на Европа покажуваат дека бројот на пациенти во Европа се зголемил за 118 проценти во периодот од јуни до септември.

„Дури и во овие околности, трендот може да се промени. Црна Гора има капацитет и ресурси да го стави под контрола пренесувањето. Многу е важно земјата да се осигури да се заштитени оние кои се најранливи. Исто така е многу важно Црна Гора да се обиде да спречи настани кои го потенцираат и зголемуваат преносот на вируси, како што се масовните собири. Префиксот на тој масовен настан е ирелевантен, бидејќи секој масовен настан претставува епидемиолошки ризик “, изјави Брајовиќ.


Фото: SAVO PRELEVIC / AFP