Завиен во првиот снег годинава: Погледнете како боженствено изгледа манастирот Св. Јован Бигорски во снежна идила (ГАЛЕРИЈА)

Падна првиот снег годинава, а манастирот Св. Јован Бигорски изгледа боженствено, прекриен со снежната прекривка.

Зима, мир, спокој - глетката е идилична.


На официјалниот Инстаграм профил на Бигорски манастир објавија и фотогалерија од идиличната глетка:

Манастирот „Свети Јован Крстител“, попознат како Бигорски манастир е основан во далечната 1020 година од првиот Охридски Архиепископ Јован Дебранин. Манастирот бил изграден од бигор, оттаму потекнува и неговото име Бигорски. Минатата година се навршија 1000 години од неговото основање.

фотографии:instagram/bigorskimanastir

Молитвите во Бигорски, на едни мои блиски им дарија дете, а други излекуваа од депресија: Димитар Андоновски за чудотворната икона на Св. Јован Крстител

(ФОТОГАЛЕРИЈА ОД МАНАСТИРИТЕ БИГОРСКИ, РАЈЧИЦА И МОСТОТ ЕЛЕН СКОК) Убавините на Македонија: Илјада години чуда и легенди