Жена стана феномен! Постојано била пијана, а не пиела алкохол - лекарите откриле неверојатна работа!

Жена од Питсбург стана првата личност со дијагностициран редок синдром поради кој урината се претвора во алкохол во мочниот меур поради ферментација на квасец и шеќер. Анонимната пациентка (61) има дијабетес и цироза на црниот дроб и беше на листата на чекање за донатори на трансплантација на црн дроб

Научниците, на кои им беше дадена можност подетално да ја разгледаат оваа дијагноза, го нарекоа „синдром на ферментација на мочниот меур“ или „синдром на мокрење“. Според нивните откритија, во овој случај има значителни сличности со сличен синдром, во кој едно лице може да се опие откако ќе консумира голема количина јаглехидрати, без претходно да пие алкохол воопшто.

Посебноста во овој случај беше дека жената негираше дека конзумирала алкохол, никогаш не покажала надворешни знаци на интоксикација, а исто така било утврдено дека нема алкохол во крвта. Сепак, секој тест на урина го потврдувало неговотo присуство.

Покрај алкохолот, резултатите од тестираните примероци откриле и голема количина гликоза.

„Овие откритија нè наведоа да тестираме жена за присуство на квасец во мочниот меур, кој е во состојба да ги претвори шеќерите во етанол“, се вели во подоцнежната научна студија на случајот. Последователните тестови ја потврдија хипотезата на лекарот.

Иако квасецот што ја предизвика оваа необична дијагноза кај жените е вообичаен во човечкото тело, тој обично не е во толку големи количини како во овој случај. Сепак, прекумерната фреквенција на оваа жена може да биде во голема мера поврзана со нејзиниот нелекуван дијабетес.

Обидите да се решат проблемите на жената досега беа неуспешни. Благодарение на овој случај, лекарите барем беа во можност подобро да ја разберат самата дијагноза. Неодамна, тие откриле уште неколку слични случаи кога етанол бил произведен во мочниот меур, но само по смртта или експериментите, односно во епрувета надвор од жив организам.


Извор: informer.rs

Фото: freepik