„Женско дете - туѓа куќа“ велеа постарите и помудри, еве зошто

Фото насловна: freepik

Тие пораснаа во иста матка. Доени со исто млеко. Уште од рана возраст, беа научени да бидат задоволни и благодарни за сè што имаат, без оглед колку е тоа. Заедно, тие направија безброј детски лудории. Заедно се радуваа, заедно тагуваа. Се поддржуваа во сè.

Се венчаа во неколку месеци разлика, а се чинеше како нивниот брак драстично да им го смени животот. „Женско дете - туѓа куќа“ велеа постарите и помудри луѓе.

Една од нив живееше скромно. Работеше во фабрика во која работеше и нејзиниот сопруг. Нејзините модели беа искрени и чесни луѓе од околината. Живееше како повеќето. Материјално, таа не можеше да им дозволи многу на своите деца, но им го даде целото свое јас. Секој слободен момент го поминуваше во прошетка и разговор со нив. Тие оделе на годишен одмор еднаш во неколку години, само ако имале можности. Тие градеа куќа и немаа многу можности.

Втората уживаше во раскошот и гламурот што и ги даваше нејзиниот сопруг. Нејзини модели беа Коза Ностра, Ал Капоне и многу други. Ненаситната жед за присуство на нејзиниот сопруг ја гасела со брендирана облека. И недостигала неговата љубов. Блискост во бракот. Тој вешто ги бришел нејзините солзи со скапоцен накит, чевли на Прада, фустани на Кавали. Ги сакаше своите деца, но на посебен начин. Како доказ за љубовта, таа ги шеташе во светските метрополи и ги опсипуваше со најскапите работи.

Сестрите скоро и не се гледаа. Со текот на времето, тие станаа целосно оддалечени. Тие немаа заеднички теми за разговор. Нивните интереси беа различни. После една жестока расправија, тие дури и престанаа да зборуваат. Веројатно од само за нив познати причини. Се обидоа и на улица да не се сретнат.

А, кога не можеа да ја избегнат средбата, ќе поминеа со кренати глави. Достоинствено. Едната достоинствена во својата болка, другата достоинствена во својата сиромаштија.

Годините поминаа ... Нивните деца пораснаа. Замина далеку од родниот дом. На секое од тие деца не им беше дозволена можност да се дружат со својата тетка. Одалечени од љубовта на тетка им. Секое од тие деца си ја носеше својата болка.

Сестрите се сретнаа случајно на гробот на нивната мајка на Духовден. Една од нив го загуби сопругот. Почина ненадејно и предвреме. И другата остана без сопруг. Отиде со друга жена и го зеде со себе сиот раскош и богатство од нивниот заеднички живот.

Стоеја покрај гробот на нивната мајка како двајца странци. Како да не се познаваат. Црната шамија околу вратот им беше единствената заедничка врска. Исто како и нивната плацента пред многу многу години.

Во еден момент, нивниот поглед се сретна. Тивко се погледнаа. Точно во окото. Во овој поглед, залудно се изгубија сите изминати години. Целата љубов никогаш не изречена. И болка скриена длабоко во срцето. Солзите се лизнаа од секое од нивните очи. Толку срамежливи, претпазливи. Солзи на тага и болка. Тешко беше да се пролее само таа прва солза. Останатите се редеа сами.

Доаѓа дожд од облаците. На небото се појави виножито. Тоа беа солзите на мајка им. Солзи прободени со насмевка. Конечно, таа наоѓа мир.


Извор: Zelenaucionica

Можеби ќе ве интересира:

Детето е среќа. Не машко, или женско, туку детето!