Зошто жената е сè уште домаќинка и чистачка иако заработува пари?

Одговорете ако знаете...

Велат дека како општество еволуиравме, дека веќе не ги делиме работните места и одговорностите на мажите и жените… Сега имаме еднаквост. Мажите повеќе не треба да се грижат за егзистенцијата на семејството, сега тоа е заедничка работа…

Велат дека модерната сопруга е камен за сопнување, тежина околу вратот за еден обичен човек, работник…

Жената повеќе не мора да ги чека сопругот и децата дома, да молзи крава, да направи сирење, да пере облека во реката, денес таа работи исто како маж и носи исто толку, ако не и повеќе пари, во куќата!

Но, ако жената работи и е финансиски еднаква со маж / сопруг, која е нејзината обврска дома?

Кога го поставив ова прашање на пријатели кои биле во брак многу години, сите одговорија: пеглање, готвење, чистење…

И, кога ги прашав зошто тоа го прави нивната сопруга, а не тие, се искараа: „Па, тука нема работа, Бог знае што - ги вклучувате машината и измиени се садовите; ја вклучувате машината и исперени се алиштата ... Не е тешко! “

Ќе ви кажам една тајна - тешко е!

Имаше моменти кога се враќав дома од работа во 22 часот. Илјада пати го најдов сопругот како лежи и гледа телевизија, додека имаше насобрано куп садови, неисперени алишта и сл.

Првата реченица што тој ќе ми ја речеше беше: „Што ќе правиш сега за вечера?“

Додека ја чистев куќата, ставав валкани садови во машината, пуштав валкани алишта во машината за перење, стануваше доцна ноќ…

Еден ден ми дојде преку глава и го исфрлив со сите негови работи. Може беше цинично, но проклетство, како зборуваше Мерилин Монро: „Со маж мора да биде добро, лошо - можам да живеам и сама“.

Уморна сум од фактот дека морам да работам дома онолку колку што работам на работа. Бев уморна од очекувањата да бидам добар готвач, добра чистачка, а во исто време се школував цел живот да бидам добра деловна жена.

Дали е навистина тешко да се зготви ручек за жената што ја сакаш, особено ако знаеш дека и таа се бори и работи за да заработи? 

Ако жената готви ручек, мие садови и алишта 99 пати кога доаѓа дома од работа, зарем тој не може да го стори тоа еднаш?

Да, се согласувам дека мажот повеќе не мора да се грижи за егзистенцијата на семејството самостојно, но зошто жената сепак мора да биде готвачка, домаќинка и чистачка?

извор:krstarica