Кафето е отров кој луѓето доброволно го внесуваат: Д-р Боровиќ открива како омилениот пијалок го уништува организмот

Фото: Printscreen/youtube/MrBanchow / freepik

Докторот Петар Боровиќ откри како кафето влијае на организмот и како треба да се консумира

Еден од омилените утрински ритуали е пиењето кафе. Сепак, многумина тврдат дека кофеинот предизвикува зависност и дека консумирањето кафе може да доведе до одредени здравствени проблеми.

Еден од оние кои веруваат дека кафето е зло е д-р Петар Боровиќ

„Луѓето кои уживаат во кафето всушност уживаат во кофеинот, кој е отровна растителна база и се класифицира како дрога. Колку е штетен и бескорисен кофеинот, јасно е кога ќе се земе предвид дека на скалата на „тежината“ на одвикнувањето е на петто место, по хероинот, никотинот, кокаинот и алкохолот“, објаснува д-р Боровиќ.

Кафето може да предизвика и остеопороза, па затоа е неопходно да се земат предвид количините што се консумираат.

„Кофеинот останува во телото помеѓу 68 и 72 часа и ја спречува употребата на калциум и магнезиум од храната. „Коските постојано се обновуваат, бидејќи имаат два вида клетки, едната се распаѓа, а другата формира нови структури на коските. Така, коските континуирано се прилагодуваат на товарот и напорите. Бидејќи кафето ја блокира апсорпцијата на калциум од храната, новите структури кои се создаваат се со слаб квалитет и густината на коските се намалува. Жените го чувствуваат само кога ќе влезат во менопауза, бидејќи тогаш физиолошки се губи калциумот, а ако резервите се веќе мали, работата е уште полоша. Кафето придонесува и за статистиката која вели дека денес секоја трета жена и секој седми маж имаат остеопороза“.

Значи, дали кафето без кофеин е помало зло, барем за оние кои не можат да се откажат од него?

„Во зрната кафе, покрај кофеинот, има и повеќе од 800 испарливи состојки, тоа е првото. И второ, не постои такво нешто како кафе без кофеин. Можно е само да се намали содржината на кофеин во кафето ... Но, за да се намали содржината на кофеин, кафето се обработува на различни начини, на пример, потопување на зрното во киселина, но тоа предизвикува кафето да стане кисело често предизвикува гастритис“, вели д-р Боровиќ, весело и убедливо убивајќи ја последната надеж...

„Кафето, значи, само по себе е отров што луѓето доброволно го внесуваат. Но, ја зголемува и желбата за други отрови, што се докажува со однесувањето на пушачите. Дали знаете пушач кој не пие кафе, а кој нема да запали повеќе од една цигара со кафе, но многу често и две цигари, бидејќи едното не оди без другото?“

„По првата голтка, кофеинот, како и сите други лекови, за неколку секунди стигнува до главниот центар за задоволство во мозокот и го зголемува нивото на бета ендорфин, природен „опијат“, хормон кој предизвикува чувство на задоволство. Во исто време, кафето влијае и на надбубрежните жлезди кои лачат повеќе хормони на стрес, телото нема начин да почувствува дека хормонот на стрес само што влегол во крвта, но поради овој скриен стрес и имаме впечаток дека наеднаш сме порасположени, будни и полни со енергија“.

Кога пиеме кафе, значи, го постигнуваме она што го сакавме, но по цена на непотребниот стрес на кој го изложуваме организмот.

„Кафето има негативно влијание и на срцето, бидејќи кога пиеме шолја, срцевиот ритам останува нарушен во следните три часа. Состојбата во која се наоѓа срцето по пиењето кафе е состојба која никогаш не се јавува природно. Предизвикана е само од кафе и цигари, кои истовремено ги стимулираат симпатичните и парасимпатичните влакна, наредувајќи му на срцето да започне и да застане во исто време. Така, по кафето, срцето е во состојба на напнатост која не може да ја реши“, објаснува д-р Боровиќ .

Единственото нешто полошо од кафето е кафето со млеко

„Додавањето млеко во кафето е голема грешка. Казеинот, протеините од млекото и кофеинот создаваат соединение кое телото не може да го разгради. Затоа оние кои почесто пијат кафе со млеко имаат проблеми со варењето, надуеност..."

Ако после ова засекогаш се откажам од кафето, што ќе правам утре наутро кога ќе се разбудам?

„Исто толку брзо и ефикасно како силното кафе, но без сите овие негативни последици, ќе ве разбуди свежо исцеден сок од овошје богато со витамин Ц, односно исцеден лимон, портокал, киви, јагода, малина, рибизла... не е лошо да се испие чаша лимонада или со мед, а добар избор е и шолја топло чоколадо“, советува д-р Боровиќ.

Извор: Стил/мондо.рс