Катарина се бори со постковид: Фрижидерот ми е полн со лекови, никој не верува дека сум болна, лекарите ми велат: „А да си најдеш дечко“

Фото: N1 / SCREENSHOT

Девојка од Белград долго чекала на дијагноза на „пролонгиран ковид“, бидејќи системска помош и поддршка за пациенти слични на неа во Србија нема. А последиците по нивното здравје можат да бидат, најчесто трајни.

Катарина пред четири години заврши факултет и почна да работи. Набрзо, како и многумина, таа се зарази со корона вирусот и го помина. Сепак, таа сè уште ги чувствувала симптомите.

„Најлошиот ден во тој период изгледаше како да не можете да спиете ноќе од болка, а потоа наутро заспивате и спиете следните 48 часа. Како практично да сте умреле“, вели Катарина Маринковиќ за „N1“.

Побарала помош во речиси сите здравствени установи, дури и во оние означени како „центар за долгогодишен КОВИД“, но наишла само на недоразбирање.

- Докторката на Итната помош во Бежанијска коса, кога ѝ го кажав сето ова, ме ислуша и ме праша - имам ли дечко, алудирајќи на тоа дека можеби сето тоа е хормонално и дека можеби треба се шетам со момче, да поминуваме време заедно, дека сигурно тоа чувство ќе исчезне - раскажува оваа белграѓанк за своите борби со пост-Ковид-19.

Фото: N1 / SCREENSHOT


Ја изгубила работата

Но, тоа не застана тука. Поради чести отсуства, а без дијагноза останала без работа. Околината станала сомнителна, за среќа семејството ја поддржало.

- Додуша, имаше моменти кога доаѓаа со мене на лекар и беа убедени во таа приказна дека ќе помине, и ми велеа, ќе помине, не е толку страшно, иако го видоа, практично, мојот хендикеп - вели таа.

Фрижидер полн со лекови

По неколкумесечна потрага по одговор на прашањето - што ѝ е, го добила во белградскиот институт „Дедиње“.

- Ова е мојата терапија за продолжен ковид- вели покажувајќи фрижидер полн со лекови, чаеви и суплементи.

65 милиони луѓе живеат со последиците на Ковид

Најмалку 65 милиони луѓе во светот живеат со последиците од Ковид, а проценките на ЕУ се дека околу 30 отсто од пациентите, по корона, страдаат од синдром на хроничен замор, кој ѝ беше дијагностициран и на Катарина.

- Пациентите кои го имаат овој синдром, без разлика дали се занимаваат со физичка или ментална или каква било активност, чувствуваат дека се без енергија, дека сите задачи ги извршуваат со помалку енергија и задоволство - објаснува Ранко Раичевиќ, невролог.

Фото: N1 / SCREENSHOT


Посебно внимание на пост-Ковид во светот

Во Србија, синдромот на хроничен замор го третираат невролози во терцијарните здравствени установи. Како вид на продолжен ковид, во светот посебно внимание се посветува на оваа болест.

- Во другите земји искуствата се различни, од оние кои имаат клиники посветени на самиот синдром, до оние кои синдромот го гледаат како психосоматско заболување, како што е на пример Литванија - известува Ина Игњатовиќ од Здружението на синдром на хроничен замор и заболени од криза на свеста.

Бидејќи специјализираните центри за третман на пролонгиран ковид во Србија не се покажаа како ефикасни, пациентите, според нивните зборови, најчесто се препуштени сами на себе, односно на групите на социјалните мрежи - од каде што започна Катарина, по нејзината дијагноза. 

Извор: N1