Патриархот Павле објасни како да се ослободите од голема тага: Неговиот мудар совет им помогна на многумина да ги пребродат најтешките моменти

Патријархот Павле влезе во историјата на српските патријарси како еден од најскромните и најнеконвенционалните великодостојници кој направил многу за православието.

Возљубениот патријарх Павле живееше скромно, како што проповеда и бара христијанската вера, а забележани се многу приказни и примери за неговиот однос кон световното. Никогаш немал автомобил, никогаш мобилен телефон, никогаш не гледал телевизија или не читал весник.

Стануваше рано и живееше по сите христијански правила и ниту една физичка работа не му претставуваше проблем. Возел јавен превоз, а снимени се и многу други анегдоти кои само потврдуваат дека навистина живеел во склад со она што го кажувал.

Патријархот Павле еднаш рекол дека тагата не трае вечно и дека оној што ќе издржи до крај ќе се спаси од тагата.

„Тоа е теснец, а тесна е  и портата што води кон животот. И бидејќи портата е широка и широк е патот што води кон уништување, има многу што минуваат низ неа. Значи, има две можности, или она што го вели Божа Кнежевиќ - човекот е битие на кое Бог може да му се радува, а ѓаволот да се срами“.

Фото: Принтскрин
Извор: Kurir.rs