Експерт за долговечност тврди: „Ако сакате да живеете подолго, пијте го овој витамин по 50-тата година“

Витамините играат важна улога во функционирањето на организмот, а лекарот им препорачува токму таков на лица над 50 години.


„Соодветниот внес на витамини може да помогне да се спречат хронични болести, да се подобрат физичките и когнитивните перформанси и општото здравје, кои заедно придонесуваат за подолг живот“, вели д-р Кевин Кук, експерт за долговечност и функција на мозокот од клиниката Авив во Флорида.

Витамин за долг и здрав живот

Ризикот од хронични болести се зголемува со возраста, а д-р Кук вели дека земањето доволно количество на еден витамин по 50-тата година може да биде од голема помош, иако многумина не го земаат доволно. Тоа е витаминот Д, за кој д-р Кук вели дека е избор број еден за луѓето над 50 години.

„Витаминот Д е клучен за одржување на здравјето на коските, зајакнување на имунитетот и намалување на воспалението. Витаминот Д е докажано дека помага при депресија, го зголемува тестостеронот, здравјето на коските, здравјето на мозокот, го подобрува расположението“, вели докторот.

Истражувањето го потврди ова

Дека витаминот Д е важен за луѓето по 50 години не е само мислењето на д-р Кук. Студија од 2023 година потврди дека 20 отсто од средовечните и постарите возрасни лица во САД имале недостаток на витамин Д, што го зголемува ризикот од смрт од други причини.

Студијата од 2022 година, спроведена во Кина со луѓе на возраст од 60 до 113 години, покажа дека луѓето кои немаат недостаток на витамин Д имаат помал ризик од смрт. Разликата беше особено забележлива кај жените.