Го славиме преподобнен Доротеј: Денес не работете низ куќата, жените да внимаваат на ова

Јадел малку сув леб и грст зелени зеленчуци и пиел вода


Преподобен Доротеј бил родена во Тиваида. Живеел во пустината во близина на Александрија, на местото на Келија Пустињачка.

Преподобен Паладиј, епископ од Јеленополје, ученик на Свети Доротеј и очевидец на неговите подвизи, во својот „Лавсаик“ пишува дека старецот Доротеја поминал 60 години во пештера, водејќи многу строг живот. Во текот на целиот ден, дури и во попладневните горештини, тој собирал камења во крајбрежната пустина и постојано градел ќелии, па им ги давал на оние кои не можеле сами да ги градат.

Преподобен Паладиј вели дека никогаш не го видел како ги растегнува нозете, дека легнува, и дека цела ноќ ја минувал плетејќи корпи направени од гранчиња од палми и со тоа заработувал за живот.

На овој ден, не работете на терен, не мијте и работете низ куќата, а жените не треба да ја мијат косата.

Умрел на крајот на 4 век.


Извор: денови.мк

Можеби ќе ве интересира:

Животни сведоштва: На Острог не се оди кога вие сакате, туку кога Свети Василиј ќе ве повика