Какао коцки: Сочни, брзи и неодоливо вкусни
Едноставен, брз рецепт, кој во овој период од годината совршено оди со шолја какао...
Состојки за тесто:
3 шолји брашно (од 180 милилитри);
1,5 шолја шеќер (од 180 милилитри);
3 шолји јогурт (од 180 милилитри);
1 ванилин шеќер;
1 прашок за пециво;
2 лажици какао;
1/2 шолја масло за готвење (од 180 милилитри).
Состојки за прелив:
1 шолја млеко (од 180 милилитри);
150 грама путер;
3 лажици какао;
2/3 шолја шеќер (од 180 милилитри).
Начин на подготовка:
Сите состојки за тестото соединете ги, така што ќе ги изматите со миксер. Смесата истурете ја во подмачкана тепсија и печете 35 - 40 минути во загреана рерна на 200 степени.
Во сад ставете ги сите состојки за преливот и со мешање варете додека не почне да врие. Кога ќе се излади малку, колачот исечете го на коцки, а потоа прелијте го со преливот од какао.
Оставете го добро да се олади. Доколку сакате да бидат уште посочни какао коцките, тогаш ставете дупла доза прелив.
Бидејќи, какаото е една од главните состојки во овој десерт, тогаш обрнете внимание и купете квалитетен и докажан производ од „Кибела“. Сама така, колачот ќе има поубав вкус.