Кога се ближи денот: Еве како човечкото тело и душа чувствуваат дека смртта е близу

Постојат силни физички и ментални индикатори дека некое лице се приближува до смрт, дури и кога тоа лице не страда од сериозно заболување, веруваат будистите

Постојат неколку свети будистички и ведски списи кои го опишуваат она што тие го нарекуваат - далечни и блиски, надворешни, внатрешни и тајни знаци, кои укажуваат на приближување на смртта.

Ваквите знаци можат да се појават во периодот помеѓу три и шест месеци пред да се случи смртта, и можеме да ги поделиме во три групи: физички, ментални и соништа. Овие знаци не мора да означуваат дека некое лице ќе умре за краток временски период, но ако се присутни во подолг период, според будизмот - неизбежната смрт е неизбежна. Будизмот на овие знаци гледа како на подготовки за премин кон следното тело или ослободување. Источната култура е сосема поразлична од Западот во однос на феноменот на смртта - тие зборуваат отворено за смртта, и таа е честа тема за нив, и за разговор и за размислување.

Според оваа религија, телото се состои од пет елементи: етер (простор), воздух (ветер), оган, вода и земја. Тие веруваат дека во моментот кога започнува процесот на смртта, рамнотежата помеѓу овие елементи станува непропорционална, а потоа медицината веќе не помага.

Еден од надворешните знаци на смрт е ако некое лице престане да слуша многу фини вибрации и резонанси на звук што секое лице ги слуша, но не обрнува внимание.

Внатрешните знаци се појавуваат во соништата на една личност. Понекогаш, се верува во будизмот, едно лице постојано има кошмари непосредно пред да се разбуди. Ако оваа ситуација се повторува со месеци, тоа е, според будизмот, еден од знаците на смрт. Покрај тоа, ако некое лице се разболи сериозно и често сонува за зајдисонце и доаѓање на Месечината на небото - тоа може да биде знак на претстојна смрт.

Постојат и други физички индикатори за неодамнешна смрт според будизмот - ако некое лице забележи дека постојано се суши околу срцето по капењето и кога ќе престане пукањето во зглобовите.

Будизмот тврди дека претстојната смрт може да се предвиди од карактерот на една личност. Така, на пример, ако некое лице кое било нежно, љубезно цел живот одеднаш станува импулсивно и луто подолг временски период, таа личност според будистите потсвесно разбира дека смртта е близу.

Лице кое се соочува со непосредна смрт има тешко тело и повеќе не може да се движи. Нејзиниот врат повеќе не може да ја потпира главата, кожата ја губи бојата, а лицето станува без израз. На забите се појавуваат точки, а очите стануваат празни и без сјај.

Внатрешните знаци на смртта зборуваат за состојбата на умот на лицето што умира. Нивната свест станува нејасна, па затоа тие често зборуваат за работи што нивните блиски не ги разбираат. Личноста што умира чувствува голема вознемиреност. Нејзиниот глас се менува и зборува тешко. Нејзините очи губат фокус.

Од физичките знаци, кон самиот крај на животот, личноста која умира чувствува и страшна сувост на усните и јазикот. Кога ќе го извадиме нашиот јазик, можеме да го видиме неговиот крај – личноста што умира не може да го стори тоа. Различни халуцинации, според карактерот на една личност, се појавуваат во последните моменти од животот: злите луѓе можат да гледаат опасни визии и обично се преплашени, а луѓето со подобра карма и појасен ум можат да доживеат одлични визии.


Извор: stil.kurir.rs

Фото: Shutterstock

Moжеби ќе ве интересира: