РОДИТЕЛИ ВНИМАВАЈТЕ НА ОВА: 9 грешки што ја повредуваат детската психа

Кои се најчестите грешки на родителите кои ги повредуваат децата и оставаат траги во нивната психа? 
  1. Да им дадете премногу избори 
 Многу родители се убедени дека давањето повеќе опции на детето ќе го направи послободно да прави избори. Вистината е дека ова го збунува и му го прави потежок изборот. 
  2. Наградете го за секоја остварена работа 
 Ова е честа грешка и децата стануваат алчни за подароци. И подоцна тие не сакаат да направат ништо, освен ако очекуваат соодветна награда. 
  3. Обидете се да го направите детето среќно 
 Задачата на децата е да научат како да бидат среќни. Никогаш не можете да го натерате детето да биде среќно. 
  4. Да го претрупувате со задачи
Најчесто со спортски активности. Многу родители веруваат дека кога децата се спортски настроени, тоа ќе ги задржи од глупости и лудувања. Често резултатот е обратен. 
5. Избегнувате информации за важни теми - на пример за сексот 
 Многу родители се уплашени да разговараат со детето за сексот. И мислат дека со избегнување на темата, ќе го заштитат. Но, постојат 13-годишни девојки кои забремениле едноставно затоа што не зборувале со своите родители за тоа. 
6. Да бидете премногу критични за неговите грешки 
 Амбициозните родители често сакаат нивните деца да бидат совршени во сè. И кога тие грешат, тие се лутат. Подобар ефект е промоција на успехот наместо продлабочување на грешката.
7. Да користете техники како срам, закана
За детето е катастрофа да верува дека може да ја изгуби поддршката или да сака некое недолично однесување. Заканата може да даде брз резултат за момент, но на долг рок таа само носи штета. 
8. Го принудувате детето да направи нешто што не е за неговата или нејзината возраст 
 Немојте да го терате 4-годишното дете да се грижи за помладите браќа и сестри. Бидејќи подоцна во животот, ова можеби не е од корист за него, но доведува до одбивање да има свои деца со аргументот: "Јас израснав доволно деца". 
9. Не поставувате временски ограничувања пред екранот 
 Без разлика дали станува збор за телевизија, видео, игри или телефон ... Постојат семејства каде што децата стојат без ограничувања и постојано се наоѓаат пред екранот. Ова ги нарушува нивните вистински контакти во живо и ги лишува од вредни комуникации во живо со возрасни и деца.