Три милионии галаксии за 300 часа: Целото небо на јужната хемисфера мапирано како „Гугл мапс“

За само 300 часа, астрономите можеа да мапираат околу три милиони галаксии. Потребни беа околу 10 години да се преземе таков потфат. Она што го прави овој уникатен телескоп е неговото широко видно поле.

Нов моќен телескоп во задниот дел на Австралија мапираше огромни области на вселената за рекордно време, откривајќи нови милион галаксии и отворајќи го патот за нови откритија, објави во вторникот австралиската национална агенција за наука.

Радио телескоп вреден околу 140 милиони американски долари, наречен „Австралиски квадрат со километар“ (ASKAP), успеа да мапира околу три милиони галаксии за само 300 часа, т.н. брзото истражување на континуумот АСКАП е како мапата на Гугл за универзумот каде повеќето точки слични на sвезди се всушност милиони далечни галаксии - милион од нив никогаш не биле откриени порано. 

Ова беше пресвртница. 

Покрај тоа што беа видени многу подалеку во вселената, некои слични компаративни истражувања на небото во минатото траеја дури 10 години. „Ова е пресвртна точка“, рече астрономот Дејвид Меконел, кој ја предводеше Студијата за истражување на Комонвелтот на јужната хемисфера на Организацијата за научни и индустриски истражувања на Комонвелтот (CSIRO). Извршниот директор на CSIRO, др. Лери Маршал рече дека АСКАП комбинирала инфраструктура од светска класа со научна и инженерска експертиза за да ги открие најдлабоките тајни на универзумот. - АСКАП ги насочува најновите достигнувања во науката и технологијата кон вечните прашања во врска со мистериите на универзумот и им доставува нови откритија на астрономите ширум светот за да ги решат нивните предизвици - рече д-р. Маршал.

Она што го прави овој уникатен телескоп е неговото широко видно поле, што е овозможено од приемниците дизајнирани од експерти на CSIRO, кои му овозможуваат да снима панорамски слики на небото со поостри детали отколку порано. „Суперкомпјутерите кои го опслужуваат телескопот генерираат повеќе податоци побрзо од целиот интернет сообраќај во Австралија“, рече директорот на CSIRO. Покрај тоа, суперкомпјутерите ги обработуваа овие податоци многу побрзо, менувајќи го временското ограничување за мапирање на универзумот од година во недела. Научниците истакнуваат дека најголемата придобивка од ваквиот телескоп, покрај снимањето на целото небо за неколку недели или месеци и анализа на податоците, е што постапката сега може да се повтори за релативно краток временски период, дозволувајќи им на астрономите систематски да ги набљудуваат и следат промените во универзумот. Еволуцијата на sвездите и црните дупки - Дури и со само ова прво мапирање, во споредба со претходното, веќе откривме некои необични вселенски објекти - рече Меконел, истакнувајќи како пример за некои необични sвезди кои претрпуваат драматични промени од нивните претходни фотографии.


Фото: CSIRO