5 задолжителни зимници кои секоја куќа мора да ги има: Направете ги, и ќе бидете мирни цела година

Добивај вести на Viber

Ви носиме 5 задолжителни зимници кои секоја куќа треба да ги има.

Ако планирате да направите зимска салата, запишете ги овие пет рецепти - задолжително киселите краставици, мешан зеленчук и пиперки полнети со зелка. Тука е и неизбежниот ајвар и најпопуларниот џем од сливи. Избегнувајте ги најчестите грешки при подготовката на зимската облека.

1. Кисели краставички

Состојки:

-5 кг корнишони

-3 литри вода

-1 литар оцет

-3 супени лажици копар

-ловоров лист

-6 лажици шеќер

-6 лажици сол

-1 винобран

- бибер во зрна

- семки од сладунец

Подготовка:

Корнишоните измијте ги во малку вода, ставете ги на чиста крпа да се исцедат, па наредете ги вертикално во претходно измиени тегли. Во секоја тегла додадете по еден ловоров лист, еден цвет од анасон, една лажичка семки од сладунец и малку бибер во зрна. Следува подготовка на преливот што се користи за полнење на теглите: измешајте вода и оцет, додадете сол и шеќер, добро измешајте и оставете да зоврие. Кога ќе почне да врие, тргнете од шпоретот. Оставете малку да се излади, па додадете го винобранот и промешајте добро да се растопи. Истурете го преливот во теглите за целосно да ги покриете краставиците и цврсто затворете ја секоја со капак.

Потоа наредете ги теглите во широка тава на чие дно прво ќе ставите крпа. Истурете млака вода до вратот на теглата и ставете ја на шпорет за водата да зоврие околу 15 минути. Кога краставиците ќе добијат светло зелена боја, а меурчињата од дното на теглата се движат кон капакот, тоа е знак дека корнишоните се готови.

Извадете ги од топлата вода и ставете ги во ќебе да се загреат и така нека останат и во ноќта. Следниот ден наредете ги на местото каде што вообичаено ја чувате зимницата.

2. Мешана (шарена) салата

foto: Printscreen/youtube

-1 кг свежа зелка

-1 кг млади зелени краставици

-1 кг зелена пиперка

-2 кисела јаболки

-1/2 кг зелени домати

-1/2 кг моркови

-100 гр сол

-100 гр шеќер

-500 мл алкохолен оцет

-1,5 l вода

- бибер во зрна

- кесичка сладунец

- лист од целер

Подготовка:

Измијте го целиот зеленчук и исечете го на кругови, а зелката на тенки резанки. Морковот малку обарете го (околу 5 минути), изладете го и исечете го на кругови. Додадете бибер, сладунец , листот од целер. Во водата додадете оцет, сол и шеќер и убаво измешајте, па прелијте ја со салатата. Покријте и мешајте на секои 2-3 часа. Оставете преку ноќ и истурете во тегли наредниот ден.

3. Пиперки полнети со зелка

foto: Printscreen Youtube / Brzi recepti i saveti

Состојки:

-5 кг пиперка

-2 глави зелка

-бибер во зрна

-ловоров лист

-За прелив:

-3 литри вода

-1 литар оцет

-150 гр сол

-200 гр шеќер

Подготовка:

Измијте ги, отворете и исчистете ги семките од пиперките. Потоа исецкајте ја или изрендајте ја зелката, па посолете ја, измешајте ја и оставете ја да отстои малку. Потоа добро исцедете ја и наполнете ги пиперките, па наредете ги во тегли. Помеѓу ставете бибер и ловоров лист. Во тенџере истурете вода, оцет, сол и шеќер и направете сируп - почекајте да зоврие и прелијте ги пиперките.

4. Ајвар


Состојки:

-30 кг црвен пипер

-1,5 l масло

-200 гр сол

-50 g есенција

-лута пиперка по вкус

Подготовка:

Печете ја пиперката на шпорет и ставете ја во тенџере покриено со кујнска крпа малку да се излади. Излупете ја пиперката, фрлете ги стеблото и семките и ставете ги да се исцедат преку ноќ.

Следниот ден мелете во мелница за месо или некој електричен уред. Ставете ја тавата на шпорет малку да се загрее, истурете го мелениот пипер, додадете масло и сол и мешајте. Мелената пиперка се пржи приближно 2 до 2,5 часа, во зависност од интензитетот на огнот, со постојано мешање.

Кон крајот на пржењето, кога ајварот е речиси готов, додадете ја есенцијата и мешајте уште 10 минути. Ајварот е готов кога ќе ја поминете со бркалката по дното на тавата, а зад неа останува трага, бидејќи ајварот доволно се згуснал.

Оставете го ајварот малку да се излади (околу час-два) и потоа истурете го во суви и чисти тегли. Оставете ги полните тегли непокриени 5-6 часа, а потоа затворете ги со капаци или целофан. Ако сакате зачинет ајвар, уште на почеток додадете лути пиперки. Доколку сакате измешана количина, вкупната маса на мелените пиперки поделете ја на половина и на едната половина додадете ја лутата мелена пиперка пред да се пржи. Лутите пиперки се додаваат по вкус.

5. Џем од сливи

Состојки:

-10 кг сливи

-2,5 кг шеќер

-2 ванилин шеќер

-1 лимон

Подготовка:

Добро измијте ги сливите, исечете ги на половина и извадете ги јамките. Ставете ги во поголемо тенџере со исечкан лимон да се варат на тивок оган со повремено мешање додека не омекнат сливите и не го испуштат нивниот сок. Кога ќе добиете течна смеса тогаш треба постојано да мешате. Гответе ги два и пол часа со постојано мешање, а потоа додадете шеќер и ванилин шеќер. Продолжете со готвењето барем уште еден час.

Во меѓувреме измијте 10-тина помали тегли и загрејте ги во рерна на 120 Целзиусови. Топлиот џем истурете го во врели тегли, затворете цврсто и превртете го наопаку додека не се излади.